Рекорди в плуването и първи исторически медал за Сан Марино от олимпийски игри. Така звучат акцентите от шестия състезателен ден в Токио.

Голямата звезда на американското плуване Кейлъб Дресел заслужи второ златно отличие на форума след триумф на 100 м в свободния стил. Той преплува дистанцията за 47,02 сек., което е нов олимпийски рекорд.

Олимпийски рекорди имаше още на 200 м бътерфлай при жените и 200 м бруст при мъжете, но женската щафета на 4x200 м беше състезанието, което привлече вниманието. В оспорвана надпревара състезателките на Китай подобриха досегашния световен рекорд с време 7:40,33, като САЩ и Австралия също слязоха под предишното върхово постижение.

След оттеглянето на Симон Байлс победителка в индивидуалния финал в многобоя по спортна гимнастика стана Суниса Лий. На пети поредни олимпийски игри представителка на САЩ триумфира в дисциплината.

В тениса Новак Джокович продължава по пътя към целта за "Златен шлем". За 70 минути водачът в ранглистата надви представителя на домакините Кей Нишикори след 6:2, 6:0 и се класира за полуфиналите.

На тази фаза сърбинът ще срещне Александър Зверев, а в другия полуфинал ще играят Карен Хачанов и Пабло Кареньо Буста.

При жените швейцарката Белинда Бенчич и Маркета Вондрушова от Чехия се класираха за мача за титлата. Бенчич ще участва и във финала на двойки заедно със сънародничката си Виктория Голубич.

Алесандра Перили стана първият медалист от олимпийски игри в историята на Сан Марино. С население от около 33 800 души Сан Марино се превърна в най-малката държава, спечелила медал от олимпийски игри. Перили заслужи бронзовото отличие в дисциплината "трап" в спортната стрелба.

В таблицата по медали Китай и Япония имат по 15 олимпийски титли, а САЩ е с 14 златни отличия. Общо 66 държави са спечелили медал преди старта на лекоатлетическите състезания, които започват в петък. България дели 46-то място с едно отличие.

Дневник