Водачът в световната ранглиста по тенис Новак Джокович няма да има възможност да спечели "Златен шлем". Сърбинът загуби с 6:1, 3:6, 1:6 срещу Александър Зверев в полуфиналите на олимпийските игри в Токио.

Във финала германецът ще спори с Карен Хачанов. Руският тенисист победи с 6:3, 6:3 испанеца Пабло Кареньо-Буста.

Освен стремежа към първо олимпийско злато, Джокович се надяваше да стане и първият мъж, спечелил четирите титли от Шлема и олимпийските игри в една календарна година. Такова постижение записа Щефи Граф през 1988 г.

Дотук сезонът на сърбина е много успешен, като той стана шампион на Australian Open, "Ролан Гарос" и "Уимбълдън".

Зверев направи забележителен обрат, след като беше загубил тежко първия сет, а във втория изоставаше с пробив. Тогава германецът влезе в много силна серия и спечели 10 от следващите 11 гейма и приключи мача.

"Ти си един от най-великите тенисисти в историята. Съжалявам за това (за мача)", каза Зверев при поздрава между двамата на мрежата след двубоя.

Мачът се игра в горещината в Токио, която затрудни и двамата тенисисти. Преди ден Данийл Медведев се оплака от жегата и каза, че е редно мачовете да започват по-късно. Джокович пък заяви, че никога в кариерата си не е играл при подобни условия.

"Случвало се е да играем в такава жега в отделни дни - в Маями или в Ню Йорк, по един или два дни, но отминава. А тук е всеки ден. Жегата изцежда енергията ти", каза сърбинът преди мача със Зверев.

Дневник