Габриела Петрова отпадна в квалификациите на тройния скок, след като не успя да покрие норматива за влизане във финал. Българската състезателка направи два фула, като успешен беше само вторият ѝ опит - 13.79 метра. Това ѝ отреди 22-о място в квалификацията.

Нормата за влизане във финал беше 14.40 метра, а регламентът е такъв, че ако тя не бъде покрита влизат 12-те най-добри резултата.

Българката не успя да покаже нивото си от настоящия сезон, когато успя да постигне 14.42 метра. Нейното лично постижение е 14.66 метра от 2015 г.

Петрова не успя да подобри и представянето си от предишните игри в Рио през 2016 г. Преди пет години българката отново завърши 22-а, но с 13.92 метра.

"Тежко е, боли много. Дадох всичко от себе си и съжалявам, че не успях. Последният ми опит беше фаул с по-малко от сантиметър. Чувствах се добре, скоковете ми се получава доста добре. Нямах проблеми с разбега", каза Петрова пред БНТ.

"Моето усещане е едно, затова искам да говоря с треньора. Има световно първенство, има много неща, които искам още да направя. Вярвам, че доброто предстои".

В група А, в която беше Петрова, само двукратната световна шампионка Юлимар Рохас (14.77) и Ана Пелетейро (14.62 м) скочиха над нормата. В група В четири състезателки скочиха над 14.40 метра. Финалът беше затворен на 14.21 метра от финландката Кристина Макела.

Олимпийската шампионка от Рио Катерина Ибаргуен (Колумбия) влезе във финала със седми резултат - 14.37 метра.


Така в първия ден от лекоатлетическата програма трима български състезатели отпаднаха. Тихомир Иванов не успя да преодолее квалификацията в скока на височина, а Инна Ефтимова отпадна в сериите на 100 метра.

До края на игрите в лекоатлетическия турнир остава участието на Ивет Лалова и Мирела Демирева. Спринтьорката ще стартира на 200 метра, като сериите и полуфиналите са на 2 август. Демирева ще стартира в квалификациите във високия скок на 5 август.

Дневник