С четири златни медала в един ден Китай успя да излезе начело в класирането по отличия на олимпийските игри. В седмия ден от състезателната прогрма на Токио 2020 китайската делегация записа най-успешното си представяне, като вече има 19 златни медала.

Само преди ден Китай делеше първата позиция с домакините от Япония (по 15).

Най-голямата изненада от китайците поднесе Шун Ванг, който спечели титлата на 200 метра съчетано плуване - 1:55.00 минути. Той записа нов азиатски рекорд, но също така сложи край на 17-годишно господство на САЩ в дисциплината.

Другите златни отличия бяха дело на Жу Суеюн в трамплина при жените, където страната взе и сребро, в смесените двойки в бадминтона, както и в мъжкия сингъл в тениса на маса.

Денят донесе и рекорд за Япония, която спечели два златни медала. Домакините на игрите вече са със 17 златни медала, като по този начин подобриха собствения си рекорд от 16, поставен на предишната олимпиада в Токио през 1964 и в Атина през 2004.

Първа титла в Токио спечели и Гърция. Донесе я Стефанос Нтускос в едноместния скул в гребането при мъжете. Той победи съперник от Норвегия и Хърватия, за да грабне златото.

България остава на 51-о място с един медал дотук - сребро на Антоанета Костадинова на 10 метра въздушен пистолет.

В седмия ден в Токио започна и турнирът по лека атлетика, в който се проведе и един финал. Шампион на 10 хиляди метра при мъжете стана Селемон Барега от Етиопия с време 27:43,22 минути. Той стана първият етиопец със злато в дисциплината след Кенениса Бекеле през 2008 г. в Пекин.

Зад Барега се наредиха двама представители на Уганда - фаворитът и световен рекордьор Джошуа Чептегей и Джейкъб Киплимо.
 

В плувния басейн падна световният рекорд на 200 метра бруст, подобрен от Татяна Схунмакер от Южна Африка. На 100 метра свободен стил Ема Макион подобри олимпийския рекорд при дамите, а Евгени Рилов спечели на 200 метра гръб. По този начин САЩ не успя да спечели в дисциплината за пръв път от Барселона 1992, като неизменно взимаше златото в следващите шест олимпиади.

Голямата драма в седмия състезателен ден беше на кортовете за тенис. Фаворитът за златото и №1 в света Новак Джокович загуби от Александър Зверев след обрат - 6:1, 3:6, 1:6. По този начин сърбинът се раздели с мечтата си за "Златен шлем" - спечелване на четирите турнира от Големия шлем и злато от олимпийски игри в рамките на един сезон.

Дневник