Представителят на Италия Ламон Джейкъбс е новият олимпийски шампион в спринта на 100 м при мъжете. С време 9,80 сек. той надви конкуренцията в непредсказуемото бягане.

За последно титлата в дисциплината отиде в състезател от Европа през 1992 г., когато победител стана Линфорд Кристи от Великобритаия.

Втори и трети завършиха американецът Фред Кърли (9,84 сек.) и Андре де Грас (9,89) от Канада.

С постижението си Джейкъбс постави нов европейски рекорд. Той е от смесен произход, като майка му е италианка, а баща му е американец. Джейкъбс е роден в Ел Пасо, Тексас, където прекарва първите си 18 месеца, но впоследствие животът му преминава в Италия.

Денят предложи още два вълнуващи финала в леката атлетика. В тройния скок при жените Юлимар Рохас счупи световния рекорд след 15.67 метра в последния си опит.

Състезателката от Венецуела подобри със 17 см предишното върхово постижение на Инеса Кравец, поставено през 1995 г.

В скока на височина при мъжете имаше двама победители. Мутаз Баршим от Катар и италианецът Джанмарко Тамбери преминаха без грешка до 2.37 м включително, като двамата сбъркаха три пъти на 2.39.

Последва консултация със съдията, като Баршим и Тамбери решиха да не продължават спора си с надскачане и поделиха първото място.

Дневник