Ивет Лалова и Инна Ефтимова не можаха да се класират за полуфиналите в спринта на 200 метра на олимпийските игри в Токио.

Опитната Лалова, за която това беше пето участие на олимпийски игри, завърши пета в серията си. Тя постигна най-добър личен резултат за сезона с 23,39 сек, но това на ѝ помогна да продължи в надпреварата.

Досега най-доброто ѝ постижение през годината беше 23,71 сек. Преди пет години в Рио 2016 Лалова стана осма в бягането на 200 м.

Ефтимова също завърши пета в серията си с 23,42 сек, а най-бърза в нейната група беше Муджинга Камбунджи с 22,26 сек. Българката се доближи на 0,01 сек от върховия си резултат в кариерата си.

Преди дни Ефтимова отпадна в сериите и на 100 метра, а Лалова не участва.

"Показах пет. Изпитах радост и щастие от това, че стигнах до тези пет (участия), защото имаше моменти, в които изглеждаше невъзможно. Олимпиадата изглеждаше неосъществима с пандемията, която ни застигна миналата година, с моя труден сезон, почти невъзможен, защото направих само един-два старта, с контузията, която имах през май - разтежение на сухожилието. Наистина тези пет започнаха да изглеждат като мираж", каза Лалова пред БНТ.

Ивет Лалова и Инна Ефтимова отпаднаха в сериите на 200 метра в Токио


"В началото нямах абсолютно никакви планове да продължавам да тренирам до Токио. В следващия момент нещата така ме хванаха и завихриха и толкова ми харесаха - видяхме, че направих едни от най-хубавите си сезони именно преди две години в Доха, с едни от най-силните ми резултати на 200 метра. Това ме увлече много. Оттогава изминаха две години, които бяха много тежки за всички нас. Затова усещам щастие и гордост", добави Лалова.

Тя посочи, че е изпитала необичайно чувство при стъпването на пистата в Токио. "Явно тук ми изигра шега липсата на стартове през сезона и това, че вълнението беше много голямо. Радостта, която ме обзе в момента, в който излязох на старта - обикновено там сме уплашени, страх ни е, притесняваме се, а мен ме заля щастие и си повтарях през цялото време - стигнахме".

Лалова си остави отворена вратата за евентуално участие в Париж. "Не искам да казвам "не", защото не искам да свършва, но в същото време не искам да казвам "не" и на много други неща в живота ми. Затова ще кажа: "Нека видим." Остават три години, но за тези три години всичко може да се случи".

Дневник