Китай увеличи значително преднината си на върха по спечелени златни медали от олимпийските игри в Токио. Азиатската страна добави пет титли в десетия състезателен ден и вече има 29 от началото на форума.

По този показател зад Китай са САЩ (22), Япония (17), Австралия (14), Руският олимпийски комитет (12) и Великобритания (11). При общия брой медали водят американските спортисти с 64, като два по-малко имат представителите на Китай. Руските състезатели са трети с 50 отличия.

Златните медали за Китай дойдоха във финала на халки при мъжете, отборното колоездене в пистовото колоездене при жените, спортна стрелба с малокалибрена пушка от 50 м при мъжете, категориите до 87 кг и над 87 кг във вдигането на тежести при жените.

Един от моментите на деня беше успехът на австралиеца Андрю Хой. На 62 години и 181 дни той стана най-възрастният медалист от Мексико 1968 насам. Хой взе сребърен медал в отборната надпревара във всестранната езда.

В борбата в категорията до 130 кг кубинецът Михай Лопес влезе в историята с четвърта олимпийска титла.

Виктор Акселсен от Дания спечели индивидуалната надпревара в бадминтона. Той е първият европеец с олимпийска титла в дисциплината от 25 години насам.

Силен дъжд затрудни провеждането на част от състезанията в леката атлетика.

Драма беляза скока на дължина при мъжете. Победител стана европейският шампион Милтиадис Тентоглу, който в последния опит успя да изравни постижението на Хуан Мигел Ечевария от 8.41 м.

Кубинецът, който по-рано се контузи, остана втори заради по-слаб резултат в първите опити между двамата състезатели. Ечевария опита да отвърне на предизвикателството и отново излезе на скача, но разстежението в бедрото го спря още при засилката.

Пуерториканката Жасмин Камачо-Куин триумфира на 100 м с препятствия, а мароканецът Софиан Ел Бакали прекъсна 37-годишната хегемония на Кения на 3000 м с препятствия. Американката Валери Олман заслужи златния медал в хвърлянето на диск.

Сифан Хасан имаше емоционален ден. Представителката на Нидерландия падна в квалификациите на 1500 м, но продължи и спечели серията си. По-късно Хасан триумфира на 5000 м, като тя си е поставила за цел да спечели и бяганията на 1500 и 10 000 м при жените.

България дели 67-о място с едно отличие, но Стойка Кръстева ще осигури втори медал за страната с достигането си до полуфиналите в категорията до 51 кг при жените. Общо 80 държави са заслужили медал от форума.

Дневник