Двама български представители ще участват в 11-ия ден на олимпийските игри в Токио (3 август). Това са Тайбе Юсеин, която е и сред най-големите надежди за медал в борбата, както и състезателят по вдигане на тежести Христо Христов.

Юсеин участва в категория до 62 килограма, където осминафиналните срещи започват в 6 часа българско време. Срещата на българката е последна.

Съперничка на Юсеин в осминафинала е Лаис Нунеш от Бразилия. При победа световната шампионка от 2018 г. ще се изправи срещу Болортуя Курелку от Монголия или Сонам Сонам (Индия).

В потока на Юсеин е и олимпийската шампионка от Рио 2016 Рисако Кавай от Япония. Тя е потенциална съперничка на българската състезателка на полуфинал.

В 13.50 часа започва надпреварата в група А във вдигането на тежести категория до 109 кг, в която е Христов. Българинът, който е сребърен медалист от европейското първенство в Москва през април, е само на 20 години.

В руската столица Христов записа и европейски младежки рекорд в изхвърлянето (186 кг), изтласкването (220 кг) и общия резултат - 406 кг.

В Токио Христов ще спори за медал в конкуренцията на двукратния световен шампион и сребърен медалист от Рио Симон Мартиросян (Армения) и останалите от световния елит.

Дневник