Всеки фен на спортните залози ще ви каже, че най-важното нещо са коефициентите. Те указват вероятността за изхода от дадена среща според букмейкъра, иначе казано - шансовете мачът да свърши с победа за вашия отбор, равенство или загуба. Големите букмейкъри, сред които и PalmsBet, се стремят постоянно да предлагат атрактивни коефициенти, даващи шанс на потребителите да спечелят повече пари. Все пак, нека не забравяме, че колкото по-висок е коефициентът, толкова по-рисков е залогът.

Как се определят коефициентите?

Всеки букмейкър решава какви точно да бъдат коефициентите на спортните прогнози. Големите в бранша работят с екип от анализатори, които гледат под лупа различни фактори - данни от предишни мачове на двата отбора, място в класирането на първенството, например Висшата лига на Англия, наличие на контузени или наказани играчи, мотивация и т.н.

Така за тимовете се определя среден процент на успеваемост, а оттук произлиза и съответният коефициент. Същото важи и за останалите спортове. Ако видите коефициент от 1.25 за победа на Джокович в следващия му мач, не се изненадвайте - то означава, че букмейкърът е изчислил, че вероятността това да се случи е 80%. Формулата е, че тези 80% се делят от 100%, което е 1.25 (100 % 80 = 1.25). При правилна прогноза коефициентът се умножава по сумата на залога. Всеки играч може да пресметне предварително евентуалната печалба.

Хазартната индустрия работи и със специални софтуери на базата на математически модели. Те обработват огромна база данни от актуални и исторически данни, за да се изчислят вероятностите за всеки един възможен завършек на срещата. В коефициента, разбира се, е заложена и печалбата на букмейкъра, независимо дали говорим за точен резултат, брой голове и корнери, или голмайстор на мача.

Видове коефициенти

Горният пример се отнася до т.нар. европейските коефициенти, но те не са единствени в хазартния бранш. Дробните коефициенти са популярни в Англия, но може би сте ги срещали в някои платформи на букмейкъри. При тях ставките се пресметят като дроби. При горния пример от 80% вероятност за победа, дробният коефициент е 1/4. Казано с други думи - вероятността за загуба е 1 към 4 пъти.

При американските коефициенти пък се въвеждат положителни и отрицателни стойност, съответно за фаворита и аутсайдера в срещата. Те изглеждат малко по-сложно, тъй като показват единиците на залога, който бихте спечелили или загубили, но добрата новина е, че рядко се прилагат извън САЩ.

Коефициенти на живо

Залозите на живо са все по-предпочитани, защото правят играта още по-динамична и интересна. Тук е важно да знаете, че коефициентите се променят в хода на срещата. Понякога тези промени могат да бъдат доста сериозни. Възползвайте се от опциите за кешаут, ако видите, че прогнозата ви върви към провал.

Познаването какво представляват коефициентите и как се формират със сигурност е полезно за всеки играч. Затова изберете букмейкъра, който предлага най-изгодните за вас условия и пазари за залагания.

*Съдържание на Palmsbet