Българинът Христо Христов се представи много силно във вдигането на тежести, но остана извън медалите на олимпийските игри в Токио. 19-годишният състезател завърши пети в категория до 109 кг с двубой от 408 кг.

Бронзовия медал взе латвиецът Артурс Плесниекс с 410 кг, а руснакът Тимур Наниев е четвърти с 409 кг.

Христов можеше да има с 3 кг повече в двубоя си (411 кг), но съдиите не признаха за успешен опита му на 222 кг в изтласкването.

След изхвърлянето българинът се движеше трети. Той се справи първо със 185 кг, а след това и със 189 кг, след което не можа да вдигне 192 кг.

В изтласкването Христов направи успешни опити на 213 кг и на 219 кг. Тогава дойде ключовият за него момент с тласкането на 222 кг. Българският щаб оспорва решението на съдиите, но то не беше променено.

"Видяхте какво направих. Много ограбен се чувствам. Това решение попречи да поправя нещо, което опитвах да поправя в живота си", каза Христов пред БНТ.

"Не мога да коментирам решението, не е мое право. Щяхме да вземем бронзовия медал. Сега ще си взема почивка, но ще се върна и ще се върна по-силен. Благодаря на всички, които ме подкрепяха", добави състезателят от Варна.

С олимпийски рекорд и двубой от 430 кг Акбар Джураев от Узбекистан спечели олимпийското злато. Той излезе победител в надпреварата за титлата със Симон Мартиросян (423 кг).

Дневник