Тайбе Юсеин спечели бронзов медал по борба от олимпийските игри в Токио 2020. Българката се представи изключително силно и спечели срещу рускинята Любов Овчарова в мача за третото място в категория до 62 кг.

Това е трети медал за България от Токио 2020. Антоанета Костадинова взе сребърно отличие във въздушния пистолет на 10 метра, а Стойка Кръстева стигна финала в бокса.

По-рано в сряда състезателката по борба Евелина Николова се представи силно в категория до 57 килограма и стигна полуфиналите, но там загуби с технически туш от Ирина Курачкина от Беларус. В четвъртък българката ще спори за бронзовия медал.

"Много съм щастлива. Все още не мога да осъзная какво съм постигнала. Наставленията ми бяха да наказвам всяка грешка на съперничката си, защото не знаех дали ще се стигне до други. Направих всичко, което успях до момента (в Токио). Да съм жива и здрава и каквото е писано, това ще стане (по пътя към Париж 2024)", каза Юсеин пред БНТ.

В мача за бронза тя имаше нужда от едва 56 секунди, за да постигне технически туш срещу Овчарова.

Треньорът на женския отбор Петър Касабов заяви, че се гордее с Юсеин заради изпитанията през годините. "Мисля, че всичко си заслужава, когато стигнеш до тази усмивка. Пожелавам ѝ да продължава да се труди. Също и на останалите момичета - на всеки ще му дойде времето", заяви Касабов.

Турнирът започна отлично за българката, като тя първо победи с 4:1 срещу Лаис Нунеш от Бразилия, а след това за по-малко от минута спечели с технически туш срещу Болортуя Хурелхуу от Монголия. Впоследствие Юсеин отстъпи в полуфинала срещу японката Юкико Касай.

Дневник