Ла Лига - органът, който ръководи испанския футбол, е готов да продаде дял от 10% от акциите си на инвестиционния фонд CVC Capital Partners. Сделката за миноритарния дял е на стойност 2.7 милиарда евро.

Целият бизнес на Ла Лига и нейните активи са оценявани на 24.25 милиарда евро. Испанското първенство е едно от най-силните в света, като преди години си постави за цел да конкурира по приходи и интерес Висшата лига на Англия.

Базираната в Люксембург CVC ще придобие 10 процента от нова компания, която обединява всички дъщерни дружества на Ла Лига. Според сделката Ла Лига ще запази автономия по отношение на спортните разпоредби и продажбите на медийни права.

Близо 90% от средствата по продажбата пък ще бъдат пренасочени директно към клубовете. Възможно е те да бъдат основно перо и в новите програми за женски и аматьорски футбол.

Първо "Ню Йорк Таймс" съобщи за сделката, като посочва, че тя ще бъде дългосрочна. Според други информации обаче нейното финализиране може да изисква съгласието на всички 42 клуба от испанския професионален футбол.

Преди месеци CVC опита да сключи подобна сделка и в Италия със Серия А, но тя беше отхвърлена след неодобрение.

Дневник