Българската представителка в турнира по карате в дисциплина кумите Ивет Горанова стигна до полуфиналите в Токио. Състезателката в категория до 55 килограма беше безапелационна, постигайки три победи в група А, което я изпрати сред четирите най-добри.

С класирането на полуфинал Горанова гарантира още един български медал от Токио, тъй като загубилите в полуфиналите в каратето получават бронзови отличия. Дотук България има сребърен медал в стрелбата чрез Антоанета Костадинова, бронз в борбата от Тайбе Юсеин, както и Стойка Кръстева в бокса, която тепърва ще изиграе финалния си мач.

По-късно през деня борците Евелина Николова и Георги Вангелов излизат в мачове за бронз.

Карате е спорт, който за пръв път влезе в олимпийската програма, а Горанова е първата българка в историята.

"Все още не е време за приказки. Не сме си свършили работата. Имам сили и за още победи, мотивацията ми е голяма и няма какво да ме спре. Играла съм и повече мачове в един ден", коментира Горанова пред БНТ след срещите от групата.

"Не се плаша от никоя", добави тя.

В първия си мач Горанова победи представителката на Китайско Тайпе Цуюн Уен с 5:2 точки. Вторият двубой беше още по-категоричен, като българката губеше с 0:1, но показа впечатляваща игра срещу Серап Йозчелик и победи с 5:1 точки.

В другите мачове Уен и Сара Бахманяр от Иран постигнаха победа, което остави развръзката за последните срещи и евентуална тройна завръзка.

 

В крайна сметка Горанова не даде възможност за оспорване на първото ѝ място, след като спечели и третия си двубой. Тя победи с 5:2 иранката Бахманяр

Горанова е бронзова медалистка от световното първенство през 2018 г., а година по-късно спечели същия медал и на европейския шампионат. През 2019 г. каратистката спечели злато и на европейските игри.

Полуфиналите в категория до 55 кг при жените започват в 14.22 часа българско време, а финалът е в 14.50.

Дневник