Три български представителки ще участват в 14-ия състезателен ден от олимпийските игри в Токио (6 август). Той ще отбележи начало на турнира в художествената гимнастика с квалификациите в индивидуалното, както и предпоследен ден в залата по борба.

В 4.20 часа Катрин Тасева и Боряна Калейн ще участват в квалификациите, които се провеждат в четири ротации. Те приключват около 9 часа българско време, а първите 10 в подреждането се класират за финалите, които са в събота.

Преди пет години в Рио де Жанейро Невяна Владинова завърши на седмо място в индивидуалната надпревара.

България няма медал в инидивидуалната надпревара на олимпийски игри от 1988 г., когато Адриана Дунавска спечели сребро в Сеул. Това е и единственият олимпийски медал за страната в индивидуалното, която има повече отличия при ансамблите.

В 5.30 часа българско време стартира надпреварата и в борбата свободен стил при жените категория до 50 кг, където участва Миглена Селишка.

В осминафиналите българката ще срещне Алина Вук от Румъния, която е втора поставена в схемата. При успех Селишка ще се бори срещу Евин Демирхан (Турция) или Сария Хилдебрандт (САЩ).

Селишка е европейска шампионка от 2020 г., а през този сезон взе сребърно отличие на континенталния шампионат. Българката познава добре Вук, като има две победи над нея за година и половина.

Дотук българската борба спечели два медала, като за първи път жените взеха два бронза в рамките на една олимпиада - Тайбе Юсеин до 62 кг и Евелина Николова до 57 кг.

Дневник