Тринадесетият ден на олимпийските игри в Токио донесе много радост за България. Страната спечели първата си титла от Пекин 2008 насам, благодарение на Ивет Горанова, която стъпи на върха в дисциплината кумата в каратето.

Секунди след това Евелина Николова донесе петия български медал от игрите, като с туш излезе победител в схватката за бронза в своята категория в борбата.

Това изведе България на 47-ото място по медали (с включени четири медала), като предстои финалът на Стойка Кръстева, която има мач за титлата в бокса.

Начело по медали остава Китай с 34 златни медала, 24 сребърни и 16 бронзови (общо 74). САЩ са на второто място с 91 медала, но от тях 29 са златни. Домакинът Япония се нарежда трети с 22 златни от общо 46 отличия.

Испания също се придвижи напред, благодарение на двете си олимпийски титли в два от новите спортове. Сандра Санчес взе златото в дисциплината ката в каратето - спорт, който засега влезе в олимпийската програма само за Токио 2020.

Сънародникът ѝ Алберто Лопес стана първият шампион в катеренето.

Незабравим момент изживя и Юг Фабрис Занго, който донесе първи олимпийски медал в историята на Буркина Фасо. Той взе бронз в тройния скок със 17.47 м. Шампион стана състезаващият се за Португалия Педро Пичардо (17.98 м), а китаецът Ямин Чжу заслужи сребърното отличие (17.57 м).

Лекоатлетическата програма привлече вниманието и с друг момент - провалът на щафетата на САЩ на 4 по 100 метра при мъжете. Американците, които са 15-кратни шампиони в тази дисциплина, завършиха едва шести във втората серия и не успяха да се класират на финал.

Франция имаше повод за радост в отборните спортове, след като се класира за финалите в мъжките турнири по баскетбол и волейбол.

В баскетболната зала "петлите" надвиха Словения в драматичен мач с 90:89. Във финала на 7 август Франция ще се изправи срещу САЩ, като до момента французите са единствения тим, който победи олимпийските шампиони. Това стана в първата среща от групофвата фаза.

Словения ще спори с Австралия за бронзовите медали. Срещата отбеляза и първата загуба на Лука Дончич за националния тим на Словения.

Във волейбола французите победиха Аржентина с 3:0 (25:22, 25:19, 25:22). Във финала те ще спорят с волейболистите от Руския олимпийски комитет (РОК), които детронираха олимпийските шампиони Бразилия - 3:1 (18:25, 25:21, 26:24, 25:23).

Дневник