Боряна Калейн се класира на финал в индивидуалната надпревара в турнира по художествена гимнастика на олимпийските игри в Токио. Българската гимнастичка завърши осма в квалификациите, като първите 10 след съчетанията се класират за финалите.

Втората българка, Катрин Тасева отпадна, след като завърши на 14-о място.

20-годишната Калейн прави своя олимпийски дебют. Тя събра общо 95.650 точки (24.100 на обръч, 25.800 на топка, 26.600 на бухалки и 19.150 в съчетанието с лента). След първите три уреда Калейн се движеше пета, но допусна грешки на лента, които я пратиха надолу.

България няма медал в индивидуалната надпревара на олимпийски игри от 1988 г., когато Адриана Дунавска спечели сребро в Сеул. Това е и единственият олимпийски медал за страната в индивидуалното, която има повече отличия при ансамблите. Преди пет години в Рио де Жанейро Невяна Владинова завърши на седмо място в индивидуалната надпревара.

"Беше доста тежко състезание, защото продължи през целия ден. Въпреки грешките дадох максимума от себе си. Надявам се оценките да ми стигнат за утре. Във финала трябва да играя малко по-уверено и по-спокойно."

Тя нарече грешките си глупави. "Имам какво да покажа още на това ниво. Уверена съм във всичките си съчетания, но състезанието беше дълго и на моменти губех концентрация."

Първа и втора в квалификациите завършиха близначките от Русия Дина и Арина Аверина, съответно със 106.300 и 106.175 точки. Третата Линой Ашрам от Израел събра 103.100 точки.

Втората българка, Катрин Тасева, се нареди на 14-о място - 91.100 точки, а финалът беше затворен на 93.100. За нея това беше и последно състезание в кариерата.

Тасева беше със седма оценка на обръч (24.450), десета на топка (24.600), 12-а на бухалки (24.400) и едва 22-ра на лента (17.650).

"За съжаление не се получиха нещата, както исках", каза 23-годишната Тасева след края на надпреварата. "Равносметката съм си я направила за моята кариера. Много неща постигнах, самият факт, че съм тук и сме две, е показателно. Последните две олимпиади имахме по една състезателка в индивидуалното", добави тя, след което отговори на въпрос на БНТ какво смята за негативните коментари.

"Не ги следя, не ги чета, това са нереализирани хора. Много хора ще са недоволни, каквото и да направим, дори и да спечелим златни медали, ще искат още и още."

Финалът е в събота, когато започва и надпреварата при ансамблите.

Дневник