Лионел Меси няма да остане в клуба" - с това съобщение около 21 часа вечерта в четвъртък "Барселона" шокира футболния свят.

Докато всички чакаха обявяването на новия договор на суперзвездата с каталунците и потвърждение за петгодишна сделка, с огромна изненада клубът съобщи, че заради правилата на Ла Лига контрактът не може да бъде подписан.

Това реално слага край на ерата Меси в "Барселона", където аржентинецът играе от 2004 г. С каталунците Меси спечели 34 трофея, вкарвайки 672 гола в 778 мача, като е №1 в историята на клуба. Шокиращият обрат идва само седмици след като Меси постигна и най-големия си успех на международната сцена, като спечели Копа Америка с Аржентина.

Мнозина не отписват и вариант за нов обрат, при който Меси все пак да остане при каталунците.

Откъде идва пречката

"Въпреки че има постигнато споразумение между Барселона и Лео Меси и с ясното намерение и двете страни да подпишат нов договор днес, той не може да бъде формализиран поради икономически и структурни пречки", съобщиха каталунците.

Въпреки че в договорката между Меси и "Барселона" играчът се е разбрал да намали двойно заплатата си, клубът не успява да намали общия фонд на заплатите. Президентът Жоан Лапорта потвърди, че дори и без Меси заплатите надхвърлят 110% от приходите на клуба.

Според журналиста Гилем Балаг е било нужно той да бъде намален с 200 милиона евро, както и редица играчи да бъдат продадени, за да може да се покрият правилата за финансов феърплей на Ла Лига.

"Това не се случи и няколко пъти повдигах въпроса пред ръководството в последните седмици. Отговорът им беше "вярвайте ни". Въпреки това си мисля, че това не е краят на историята. Съобщението от "Барселона" може да бъде и опит за вкарване на напрежение в Ла Лига и преосмисляне на правилата", коментира Балаг пред Би Би Си.

Според друг журналист, следящ процесите в "Барселона", Ернест Масия финансовото положение на каталунците е критично.

И двамата журналисти се обединяват около факта, че "Барселона" все пак може и да успее да подпише с Меси. Спасителната сламка за момента изглежда очертаващата се сделка между Ла Лига и инвестиционния фонд CVC за 10-процентов дял. Сделката е на обща стойност близо 3 млрд. евро и при одобрението ѝ каталунците могат да получат около 200 милиона.

Това би позволило Меси все пак да подпише.

"Меси не е щастлив, той искаше да остане, но правилата са такива. За да подпишем с него и в същото време да спазим финансовия феърплей, "Барселона" трябваше да ипотекира клуба за половин век, както и част от аудио-визуалните права на клуба", заяви Лапорта на пресконференция.

Той потвърди, че е заварил клуба в тежко положение. Лапорта каза още, че от "Барселона" са опитали различни варианти за подписване на договор.

Първенство без суперзвезда - ефектът върху Ла Лига

Може ли едно първенство да продава своя продукт по-скъпо, без да има суперзвезда. Този въпрос беше повдигнат в часовете след новината за Меси. Дълги години Ла Лига имаше лукса всяка седмица по испанските терени да играят Меси и Кристиано Роналдо, които бяха като абонирани "Златната топка".

Като се прибави към тях и Лука Модрич, 11 поредни години неизменно актуалният носител на "Златната топка" играеше в Ла Лига.

Сега без Меси испанското първенство губи своето най-ярко лице и футболист, заради когото хиляди туристи от цял свят искат да посетят мач в Ла Лига.

В същото време Висшата лига на Англия има редица звезди и безупречен маркетинг на своя продукт. Бундеслигата разчита на Роберт Левандовски, Серия А на фигури като Кристиано Роналдо, Златан Ибрахимович и факта, че Италия е европейски шампион, а Лига 1 може да се похвали с Килиан Мбапе и Неймар.

Много експерти прогнозират, че ефектът върху испанското първенство ще бъде голям, но няма да се усети веднага.

Президентът на Лигата Хавиер Тебас коментира темата още през 2020 г., уверявайки всички, че "футбол ще има и след Меси".

"Ла Лига съществуваше и преди Лионел Меси, ще оцелее и без него. От дълги години ние работим, за да създадем бранд, който не се влияе от индивидуалности", каза Тебас през септември 2020 г., когато беше попитан как за години първенството остана без другите си суперзвезди Неймар и Роналдо.

KPMG не бърза с прогноза, но вярва, че напускане на Меси може да има ефект върху приходите от телевизионни права. В момента те са продадени за следващите четири години и спад няма да има, но в бъдеще не е сигурно как това ще се отрази.

Бъдещето на "Барселона" и това на Меси

"Едва ли някой може да каже как ще изглежда "Барселона" без Меси. За много хора това е немислимо, а преди три дни никой не вярваше, че може да се стигне до подобна развръзка", коментира Балаг.

В последните два сезона каталунците имаха много сътресения на терена, но все пак успяха да спечелят трофей - Купата на краля.

"Искахме периода след Меси да започне след две години, а не днес. Лео оставя отлично наследство - той е част от историята, играчът с най-много трофеи и оставя следа. Лео искаше да остане и не е щастлив. Той е изправен пред реалността, както ние. Не може да променим реалността. Мисля, че той и семейството му знаят, че им пожелаваме най-доброто, "Барселона" е неговият дом", добави Лапорта.

За самия футболист въпросите също са много, а испанските медии описват ситуацията като шок за Меси. Според "Ас" и "Марка" нападателят не е имал резервен план и твърдо е вярвал, че ще остане в "Барселона".

Експерти и букмейкъри открояват няколко клуба, които имат интерес и най-вече финансова стабилност, за да привлекат Меси. Това са ПСЖ, "Манчестър сити", "Байерн" (Мюнхен) и "Челси".

Аржентинецът беше свързван с трансфер на "Етихад" преди година, а освен това има близки отношения с мениджъра на "гражданите" Пеп Гуардиола. "Сити" обаче вече похарчи 100 млн. паунда за Джак Грийлиш, а освен това работи по евентуален трансфер на Хари Кейн.

ПСЖ също има интерес към нападателя, но вестник "Екип" вече съобщи, че приоритет на парижани е нов договор с Килиан Мбапе вместо привличане на 34-годишния Меси.

"ПСЖ определено може да си позволи Меси, но те искат да видят желание от цялото му семейство, което в миналото беше проблем. Въпреки всичко смятам, че от "Барселона" блъфират и ще успеят да задържат звездата си", коментира френският футболен експерт Жулиен Лорен.

"Не искам да продавам напразни надежди и няма да го направя, нека да говорим за реалността", контрира Лапорта.

Дневник