Два дни преди края на олимпийските игри в Токио начело в подреждането по титли остава Китай. Азиатската държава вече има 36 златни медала, като води пред САЩ (31) и Япония (24). По брой отличия на върха са американците с 98, като по-назад по този показател са Китай (79) и Руският олимпийски комитет (62).

Сред моментите в 14-ия състезателен ден от форума беше титлата на Канада в женския турнир по футбол. "Кленовите листа" надвиха драматично считания за фаворит отбор на Швеция след дузпи. Това е първи успех за Канада в голям международен турнир.

Чаканата с голям интерес щафета на 4х100 м при мъжете предложи интрига до последните метри. Италианският отбор продължи невероятното си представяне на пистата и с време 37,50 сек. заслужи първото място. Втори с една стотна изоставане останаха представителите на Великобритания.

С триумфа си Италия изравни САЩ на върха при най-успешните държави в състезанията по лека атлетика в Токио. Двете страни имат по пет титли.

При жените щафетата на 4х100 м премина под превъзходството на Ямайка. Илейн Томпсън добави трето злато след титлите в индивидуалните надпревари на 100 и 200 м. Тя е едва петата жена с победи в трите дисциплини на една олимпиада.

Алисън Филикс завърши трета в бягането на 400 м, но заслужи десети медал от олимпийски игри, с което изравни великия Карл Люис. Американката е първата лекоатлетка с двуцифрен брой олимпийски отличия. В дисциплината първа стана Шоне Милър-Уибо, която защити златото си от Рио 2016.

Поставилата си високи цели Сифан Хасан остана с бронза на 1500 м. Нидерландката се надяваше да спечели бяганията на 1500, 5000 и 10 000 м. Победителка на 1500 м стана кенийката Фейт Кипегон (3:53,11). На 5000 м при мъжете титлата взе Джошуа Чептегей (12:58,15) от Уганда.

На 51 години Хесус Анхел Гарсия стана първия спортист в леката атлетика, който участва на осем олимпийски игри. Той завърши 35-и в надпреварата на 50 км спортно ходене.

В класирането по медали България дели 50-о място с Португалия. Страната има едно златно, едно сребърно и две бронзови отличия. Стойка Кръстева осигури още един медал за България, като в събота й предстои мач за титлата в бокса до 51 кг.

Дневник