Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели златните медали от олимпийските игри в Токио. Състезателките, водени от треньора Весела Димитрова, постигнаха историческия успех по впечатляващ и убедителен начин.

Българките в състав Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова получиха общ сбор от 92.100 точки за двете си съчетания. Те бяха взели преднина още след първото си изпълнение и накрая чакаха представянето на рускините, които единствени имаха възможност да ги свалят от върха. Рускините останаха с 90.400, а бронзът отиде при Италия с 87.700.

България приключва в Токио 2020 с три златни и общо шест медала, като всичките бяха спечелени в състезания за жени. По брой олимпийски титли игрите са най-успешните за страната от Синди 2000 насам (тогава бяха спечелени пет златни медала), а по брой медали - от Атина 2004 (12).

Първото отличие в Токио беше донесено от Антоанета Костадинова, която взе сребро в стрелбата. След това дойдоха бронзовите медали на Тайбе Юсеин и Евелина Николова в борбата.

Състезателката по карате Ивет Горанова спечели първия златен олимпийски медал за България от 13 години насам, а след нея Стойка Кръстева стана първата българка с олимпийска титла в женския бокс.

Българските гимнастички подобриха класирането си от Рио 2016, когато завършиха трети.

Във финала в Токио те поведоха след изпълнението с пет топки, като получиха 47.550. След тях се наредиха руският състав (46.200) и Беларус (45.750). На три обръча и два чифта бухалки отборът българките отново се представиха силно и получиха 44.550.

Гимнастичките стигнаха до олимпийската титла с огромен труд и непрестанно увеличаване на трудността в съчетанията. Принос за успеха в Токио имаше и лагерът на отбора в Мураяма, което позволи на състезателките да се съсредоточат.

Капитанът на ансамбъла Симона Дянкова ще бъде знаменосец на България по време на закриването на игрите в Токио.

Дневник