Олимпийските игри в Токио 2020 са показали как пандемията от коронавируса може да бъде победена, заяви един от водещите здравни съветници на игрите Брайън Макклоски. Той изрази готовност за предоставяне на данни на други страни с желанието да се помогне.

Според него мерки като социално дистанциране, носене на маски, дезинфекциране, както и тестване, приложени накуп, вършат работа.

"Показахме, че е възможно да държим пандемията настрани. Това е много важен урок от Токио за останалия свят", каза Макклоски, който оглавява независимия експертен панел на игрите.

Преди началото на най-голямото спортно събитие в света имаше притеснения, че то ще доведе до голям брой положителни случаи. Игрите съвпаднаха с въвеждането на извънредно положение в японската столица, което ще продължи дни след края им.

Организаторите на Токио 2020 съобщиха, че от 1 юли са отчетени 404 случая на коронавируса, свързани с олимпийските игри.

Макклоски посочи, че пълните данни, свързани с коронавируса и изследването на спортистите в олимпийското село, ще бъдат проучени и публикувани, за да могат държавите да ги използват.

Дневник