С остри обвинения и недоволство към съдиите председателят на Руската федерация по художествена гимнастика и главен треньор на гимнастичките от страната Ирина Винер-Усманова посрещна разочарованието от резултатите на олимпийските игри. За пръв път от Атланта 1996 рускините остават без златен медал в този спорт.

България спечели олимпийската титла при ансамблите, а в събота Линой Ашрам от Израел написа история със златото си в индивидуалната надпревара, като изпревари рускинята Дина Аверина.

"Състезанията по художествена гимнастика на олимпийските игри бяха пълен крах - имаше повече протести, отколкото отбори", каза Винер-Усманова, цитирана от ТАСС. Руският щаб подаде общо шест контестации след получените оценки в двата турнира, като две от тях бяха уважени.

"Това е срам, просто срам. Срам за избраните съдии", продължи Винер-Усманова. Според нея съдиите в Токио са били без достатъчно опит. "Мисля, че това е огромен провал за художествената гимнастика на олимпийските игри. В Лондон 2012, в Рио 2016 имаше състезания, но сега не мога да намеря думи".

"Всички прекрасно разбраха, че руската хегемония трябва да приключи. Това беше ясно поставено. Преди половин месец Русия победи България на европейското първенство. Не е необходимо да се пише до международната федерация, а до Томас Бах (президента на МОК), защото бяха потъпкани олимпийските традиции и правила", каза Винер-Усманова.

Българският ансамбъл стъпи на олимпийския връх за пръв път в историята. В събота Ашрам стана първата жена със златото от 1984 г. насам, която не е от Русия, СССР или някоя от бившите съветски републики. В Лос Анджелис 1984 на върха се качи канадката Лори Фунг, но тогава игрите бяха бойкотирани от страните от бившия социалистически лагер.

Дневник