"Лудогорец" се класира в плейофите на Шампионската лига, след като елиминира "Олимпиакос" в третия предварителен кръг с резултат 3:2. Това се случи след изключителна драма и след изпълнение на дузпи. По подобие на първия мач в Пирея резултатът отново беше равен - този път 2:2.

В продълженията не падна гол и така се стигна до дузпи. В тях българският тим надделя с 4:1.

"Олимпиакос" поведе с попадение на Ян Мвила в 31-ата минута, но в началото на второто полувреме българският шампион изравни след автогол на Семедо. Пиерос Сотириу изведе "Лудогорец" напред в 57-ата минута от дузпа, но с друг удар от 11-те метра в 68-ата минута Араби вкара за "Олимпиакос".

Успехът над "Олимпиакос" праща българският първенец на последното стъпало преди групите в Шампионската лига. В плейофите "Лудогорец" ще срещне шведския "Малмьо", който отстрани "Рейнджърс" след победа 2:1 в Глазгоу. Дотук "Лудогорец" си гарантира минимум участие в групите на Лига Европа.

Заради наказанието на Бернард Текпетей наставникът на българския отбор Валдас Дамбраускас направи една промяна сред титулярите. Тя обаче доведе до различна тактическа постройка, като "Лудогорец" излезе с трима централни бранители в срещата.

При гостите промените бяха много повече от първия мач.

В началните минути "Лудогорец" опита да бъде агресивен, но след ранния натиск не се стигна до нищо. От средата на първата част "Олимпиакос" заигра по-активно, пренесе се в полето на домакините и стигна до гол в 31-ата минута.

Джордан Икоко сбърка елементарно, подарявайки топката на гостите. Тя беше пратена на фланга, откъдето последва центриране на Масурас, а непокритият Ян Мвила вкара без проблем - 0:1.

Към края на първата част "Лудогорец" погледна по-смело в атака, като дори имаше претенции и за две дузпи. В първата ситуация бранител на гърците игра с топката, но във втората имаше леко задържане срещу Кирил Десподов, макар че Ба игра с топката и я изби в корнер.

Второто полувреме започна с нов натиск на "Лудогорец", който бързо даде резултат. Само четири минути след подновяването на играта Рубен Семедо си вкара автогол. Той нямаше шанс да реагира по-добре, след като Пиерос Сотириу свали топката в краката му.

В 57-ата минута самият Сотириу се разписа, като го стори от дузпа. Тя беше отсъдена за фаул на десния бранител Андруцос срещу Десподов. С точното изпълнение на Сотириу пък "Лудогорец" поведе 2:1.

В следващите минути "Олимпиакос" отново беше по-активен, търсейки изравнителния гол. След многото събития на терена реферът Гринфилд също взе някои странни решения. В 66-ата минута той отсъди дузпа за гостите от Гърция, след като Клод Гонсалвеш вдигна високо крака си при изчистване на топката в наказателното поле.

След кратка суматоха реферът от Израел даде дузпа за "Олимпиакос", а малко по-късно показа жълт и червен картон на Оливие Вердон. Впоследствие той беше отменен, когато Гринфилд провери и установи, че бранителят на "Лудогорец" до този момент нямаше предупреждение.

От бялата точка Юсеф Ал Араби беше точен след краткото забавяне.

В заключителните пет минути на редовното време "Олимпиакос" остана и с човек по-малко, като бранителят Осейну Ба получи втори жълт картон.

Нови голове не паднаха и така се стигна до продължения. Въпреки че беше с човек повече "Лудогорец" нямаше късмет да вкара, за да бъдат решени нещата след изпълнение на дузпи.

При наказателните удари за "Лудогорец" се разписаха Сотириу, Алекс Сантана, Оливие Вердон и Сисиньо. За гостите Валбуена и Кока сгрешиха още при първите изстрели.

Дневник