Челси" спечели Суперкупата на Европа след успех 6:5 над "Виляреал" с дузпи. В редовното време двубоят завърши 1:1. В герой за носителя на Шампионската лига се превърна вратарят Кепа Арисабалага, който спаси два удара от бялата точка, появявайки се от пейката точно за дузпите.

"Челси" поведе още в 11-ата минута, когато се разписа Хаким Зиеш. "Виляреал" стигна до гол в 73-ата минута с точно изпълнение на Жерар Морено.

Мачът се проведе на "Уиндзър парк" в Белфаст, Северна Ирландия.

За "Челси" това е второ отличие от надпреварата след 1998 г. При последните си три участия сините от Лондон неизменно губеха (2012, 2013 и 2019 г.). Играчите на "Челси" затвърдиха тенденцията в последните години носителят на Шампионската лига да печели и суперкупата, като единствените изключения направи "Атлетико" (Мадрид) като победител в Лига Европа - 2010, 2012 и 2018 г.

Отличието е второ за сините, откакто Томас Тухел застана на треньорския пост.

"Виляреал" не успя да стане шестият клуб от Испания, който да спечели отличието.

"Жълтата подводница" опита да надвие за трети път поред английски съперник в европейските турнири. По пътя към трофея в Лига Европа "Виляареал" победи "Арсенал" и "Манчестър юнайтед" в полуфиналите и финала. Срещата за отличието беше спечелена именно след дузпи.

Мачът започна по-добре за "Челси", като сините действаха много активно в първите минути. В 27-ата Зиеш се разписа след хубаво подаване отляво на Кай Хаверц и точен удар с левия крак.


До почивката имаше много интересни мигове, като вратарите Едуар Менди и Серхио Асенхо се отчетоха с няколко важни спасявания.

В края на първата част обаче мароканският халф се контузи и трябваше да напусне терена принудително.

"Виляареал" не се впусна прекалено рисковано през втората част, но все пак вкара гол. Това се случи в 73-ата минута, когато Жерар Морено получи пас от Диа и се разписа във вратата на сините.


Нови голове до края на редовното време и в продълженията не паднаха и така се стигна до изпълнение на дузпи. При тях "Челси" започна неуспешно, като ударът на Кай Хаверц беше спасен от Асенхо. След него обаче Аспиликуета, Маркос Алонсо, Мейсън Маунт, Жоржиньо, Кристиян Пулишич и Антонио Рюдигер бяха безгрешни.

Ударите на защитните Айса Менди и Раул Албиол бяха спасени от стража на сините Арисабалага, появил се специално за дузпите, и така "Челси" триумфира с купата.

Дневник