Огромна по площ високотехнологична оранжерия за производство на канабис разкриха полицаи от ГД “Национална полиция, ОДМВР-Шумен и ОДМВР-Търговище. Задържани са двама мъже на 38 и 40 години от Шумен, двама 40-годишни мъже и 48-годишна жена от Велики Преслав и 37-годишен мъж от Търговище, съобщиха от пресцентъра на шуменската полиция.

Оранжерията била в покрайнините на Търговище.

Специализираната полицейска операция е проведена на 11 август. Действията започнали преди повече от месец след получена информация за нерегламентирана дейност по отглеждане на конопени растения на двама мъже от Шумен. Криминалисти започнали да наблюдават масивна двуетажна постройка в град Търговище. Данните от сигнала се потвърдили, като в рамките на наблюдението е установен мъж, който често посещавал обекта.

В ранните часове на 11 август криминалисти от ГДНП - Търговище и Шумен започнали проверка на помещенията в сградата. Служители на сектор „Специализирани тактически действия“ при ОДМВР- Шумен задържали двама мъже на 38 и 40 години от Шумен, и 48-годишна жена от Велики Преслав при влизането им в халета в масивната постройка. Малко след това, на място пристигнали двама 40-годишни мъже от Велики Преслав и 37-годишен мъж от Търговище, които също са задържани.

Открити били шест огромни помещения за отглеждане на марихуана, разположени в масивна двуетажна промишлена сграда. В четири от тях се полагали грижи за над 7000 саксии, засадени с растения от рода на конопа, част от тях под формата на разсад, останалите - в различен стадий на развитие и зрялост. Всички помещения са оборудвани с високотехнологични лампи, системи за климатизация, вентилация, контрол на влажността на въздуха и температурата. За растежа на насажденията са ползвани обогатена почва и препарати за стимулиране на растежа им. Иззети са близо 42 кг. суха тревиста маса, която при направения полеви наркотест, реагирала на наркотичното вещество марихуана. На първия етаж в сградата било обособено помещение за сушене на зелената листна маса, с оборудване за дробене на конопените растения. Криминалисти установили, че всички системи се захранват от мощен дизелов електрогенератор за производство на електричество, захранван с гориво от големи съдове.

Шестимата са задържани за срок от 24 часа.

Петимата са с чисти досиета, а единия от мъжете е криминално проявен и съден за нанасяне на телесна повреда и шофиране след употреба на алкохол. 

Работата по образуваното досъдебно производство за производство и държане на високорискови наркотични вещества, предназначени за разпространение, продължава под надзора на прокурор от Окръжна прокуратура-Търговище, добавиха от полицията. 

ШУМ.БГ