Два отбора от Лондон ще открият новия сезон във Висшата лига. В 22 ч. новакът "Брентфорд" и "Арсенал" дават начало на сблъсъците в най-гледаното първенство, което се очаква с голям интерес.

"Това ще бъде един от най-силните сезони във Висшата лига", прогнозира мениджърът на "Манчестър юнайтед" Оле Гунар Солскяр.

Думите му идват на фона на очакванията за ожесточена конкуренция на върха. Ръце към титлата протягат обичайните заподозрени - шампионът "Манчестър сити", "Манчестър юнайтед", "Челси" и "Ливърпул".

Допълнителен стимул за отборите ще бъде масовото присъствие на запалянковци по трибуните. Феновете се завръщат със спомена за времето преди пандемията, а другата новост е промяната в начина на употреба на системата за видеоповторения (VAR).

Звездните попълнения

Много футболисти от водещите клубове имаха кратка почивка заради участието им в европейското първенство. Това лиши отборите от пълноценна подготовка, като предстои да се види дали свежестта ще играе роля на старта на шампионата.

В същото време бяха осъществени няколко големи трансфера. "Манчестър сити" счупи рекорда за сума, платена от английски отбор, с покупката на Джак Грийлиш от "Астън Вила" срещу 100 млн. паунда. "Гражданите" се опитват да привлекат и звездата на "Тотнъм" Хари Кейн, но засега неуспешно.

"Челси" изглежда като основен претендент за трона на "Сити", след като намери липсващото парче от пъзела с привличането на Ромелу Лукаку. Белгийският нападател се завръща в клуба след престоя си от 2011 до 2014 г. Сделката е на стойност 97.5 млн. паунда и е рекордна за клуба.

Засега "Ливърпул" има спокойно лято на трансферния прозорец, като мърсисайдци добавиха в състава си защитника на "Лайпциг" (35 млн. паунда). Бонус за тима е завръщането Върджил ван Дайк и Джо Гомес след дълготрайни контузии.

"Манчестър юнайтед" се подсили с Джейдън Санчо и Рафаен Варан за обща сума от 107 млн. паунда, а "Арсенал" плати 50 милиона за бранителя на "Брайтън" Бен Уайт. Носителят на ФА къп "Лестър" привлече халфа на "Лил" Бубакари Сумаре (17 млн. паунда), докато "Тотнъм" подписа с аржентинския защитник Кристиан Ромеро (42.5 млн.).

Впечатлие прави активността на "Астън Вила", който има свободата да използва средствата от трансфера на Грийлиш. Досега клубът похарчи 83 млн. паунда за английския нападател Дани Ингс, аржентинския полузащитник Емилиано Буендия от "Норич" и крилото Леон Бейли от "Байер" (Леверкузен).

Отново с фенове

Преди март 2020 г. стадионите се пълнеха за мачовете от Висшата лига, но картината се промени заради пандемията. Ограниченията за максималния капацитет на спортните съоръжения бяха вдигнати на 19 юли, когато правителството премахна почти всички мерки, свързани с коронавируса.

Новият сезон ще започне с близки до пълния капацитет стадиони, с изключение на местата, които са достатъчно близо до терена, за да попаднат в "червената зона" на стадиона.

Правителството на Великобритания тепърва ще реши дали да задължи феновете да показват доказателство за пълна ваксинация от края на септември. Според инфорацията,такива може да се изискват за събитияс тълпи над 20 хиляди души.

От "Челси" обявиха, че запалянковците ще трябва да "предоставят доказателства, че са с нисък риск от предаване на коронавирус", за да влязат на стадиона.

Подобрената технология

С въвеждането си през 2019 г. VAR предизвика много спорове и критики във Висшата лига. Технологията, която се използва за проследяване на ситуации при гол, дузпа, червен картон или сгрешена самоличност, ще има нов облик от този сезон.

Зрителите вече ще виждат по-плътни линии при очертаване на позиция за засада. Удебеляването им се прави, тъй като през миналия сезон бяха отменяни голове, след като части от стъпалото или подмишницата на играч го поставяха в ситуация на засада.

Съдиите са инструктирани да не наказват "тривиални неща" като падането на Рахийм Стърлинг в полуфинала на европейското срещу Дания, за което Англия получи дузпа.

Дневник