Организацията за защита на животните (PETA) призова Международния олимпийски комитет (МОК) да извади състезанията по езда от своята програма. Това се случва серия от инциденти с коне в надпреварите по езда и в модерния петобой в Токио 2020.

От PETA мотивират искането си след изтичането на кадри, които показаха как германката Аника Шлеу удря своя изплашен кон Сен Бой и се опитва да го накара да прескочи препятствия. По-късно кадри бяха показани и с нейния треньор Ким Райзнер.

По време на игрите в Токио имаше и други инциденти с животни. Конят Джет Сет пострада тежко и трябваше да бъде евтаназиран. Друго животно Килкени пък завърши състезание въпреки кадри, които показаха, че кръв тече от ноздрите му.

"Олимпийските игри трябва да са демонстрация на силата на спортистите, а не на насилие над животните, които нямат избор, вършат работата си понякога и с цената на живота си", пише в писмо до Томас Бах президентът на PETA Ингрид Нюкърк.

"Както нови спортове като скейтбординга влязоха в олимпийската програма, ние призоваваме МОК да прати насилието над животните в учебниците по история. Време е състезанията по езда да бъдат забранени".

Мотото на PETA гласи "животните не са наши, за да ги използваме за забавление".

Конната езда е част от програмата на летните олимпийски игри от 1900 г.

Дневник