Европейската футболна федерация (УФЕА) е близо до въвеждането на спасителен план на стойност 6 милиарда евро. Той ще осигури финансова помощ на клубовете за възстановяване от коронавирусната криза, съобщава "Блумбърг".

Планът на организацията се състои от инструмент за финансиране между 2 и 6 млрд., спешна сума за предпазване от бъдещи кризи, както и нови правила за финансовия феърплей (FFP).

Обсъжда се също така клубовете да имат достъп до заеми при по-ниски лихви, а и ще могат да преструктурират настоящи такива за срок между 5 до 7 години. От УЕФА вече са провели разговори с инвестиционната компания Centricus Asset Management, която е базирана в Лондон.

Последните проучвания сочат, че заради кризата с коронавируса през сезони 2019-2020 и 2020-2021 води до загуби от 9 милиарда в европейския футбол.

В началото на август Deloitte обяви, че пазарът в големите пет първенства се е свил с 13% до 25.2 милиарда евро. Това е и първият случай от повече от десетилети, в който се отчита загуба.

Според "Блумбърг" планът на УЕФА има за цел и да не позволи на клубове с по-богати собственици да получат предимство спрямо останалите.

Дневник