Съдии, които са били част от журито на олимпийските турнири по художествена гимнастика, са били заплашвани след края на игрите в Токио. Това съобщи Международната федерация по гимнастика (FIG), която защити реферите за решенията им и обяви, че всички резултати от състезанията са били "честни" и "безпристрастни".

От FIG не уточняват откъде са дошли заплахите. След края на олимпиадата основните критики към съдиите бяха от Русия. Председателят на руската федерация и главен треньор на гимнастичките Ирина Винер-Усманова нарече решенията на съдиите "срам и позор", след като Линой Ашрам от Израел стана шампионка в индивидуалната надпревара, а България победи Русия при ансамблите.

"Техническият комитет по художествена гимнастика направи задълбочен преглед на всички компоненти за оценка във всяка фаза от състезанията по художествена гимнастика на олимпиадата в Токио. В резултат на това можем да потвърдим, че няма пристрастия или нередности в журито. Техническият комитет потвърждава, че класиранията от състезанията в Токио, както индивидуално, така и при ансамблите, са честни и безпристрастни. FIG установи строги критерии за обективен подбор на най-квалифицираните и безпристрастни съдии и сме доволни от работата им. Бяхме ужасени да научим, че няколко съдии от журито са получавали множество заплахи и съобщения на омраза след олимпийските състезания. Тези опити да се дестабилизират съдиите са напълно неприемливи. FIG иска ясно да заяви, че тези съдии имат пълната ни подкрепа и могат да бъдат похвалени за тяхната работа", се казва в позицията на FIG.

Дневник