Представителите на руския отбор в Токио никога не са отправяли заплахи към съдиите по време на олимпийските игри, твърди председателят на Руската федерация по художествена гимнастика и главен треньор на гимнастичките от страната Ирина Винер-Усманова.

В четвъртък международната федерация (FIG) съобщи, че "няколко съдии от журито са получавали множество заплахи и съобщения на омраза след олимпийските състезания". В изявлението не се казва откъде е дошъл натискът.

"За първи път чувам, че някой е заплашвал съдиите. Никога не сме казвали нищо на никого. Разбира се, има хора, които са възмутени (от съдийството на олимпийските игри), но мисля, че няма заплахи. Има възмущение защо са дали такава оценка, а не друга", посочи Винер пред РИА "Новости".

Тя реагира много остро в Токио, когато заговори за "позор", разочарована от резултатите. В японската столица Линой Ашрам от Израел стана шампионка в индивидуалната надпревара, а България взе златото при ансамблите. Така за пръв път от Атланта 1996 Русия остана без олимпийски шампион в художествената гимнастика.

Дневник