Времето рано или късно побеждава всеки спортист, но боксьорът Мани Пакиао прави всичко възможно да го удържи. 42-годишният филипинец, който има 62 победи (39 с нокаут), седем загуби и две равенства, ще се опита да напише още една страница в славната си кариера в мача срещу кубинеца Йорденис Угас за супер титлата на Световната боксова асоциация (WBA) в Лас Вегас тази вечер (6.30 ч. в неделя наше време).

Първоначално Пакиао трябваше да срещне още по-силен съперник - Ерол Спенс, който държи поясите на Международната боксова федерация (IBF) и на Световния боксов съвет (WBC). 31-годишният американец обаче претърпя операция на ретината.

Така, само десет дни преди мача, Пакиао, който единственият боксьор със световни титли в осем различни категории и държал пояси в четири десетилетия, започна подготовка за нов съперник. 35-годишният Угас има 26 победи (12 с нокаут) и четири загуби. Той стана шампион през януари, след като WBA отне пояса именно от Пакиао заради това, че не го беше защитавал година и половина.

Ако спечели, Пакиао ще подобри собствения си рекорд за най-възрастен световен шампион в полусредна категория. Той беше на 40 години, когато победи Кийт Търман в последния си мач през 2019 г. С успех срещу Угас Пакиао ще стане и третият най-възрастен боксьор изобщо, спечелил световна титла, след Бърнард Хопкинс и Джордж Форман.

"Никога не съм си представял, че ще съм на тази позиция в този момент, че ще съм тук и все още ще се бия с най-добрите. Знам, че кариерата ми няма да продължи вечно. Ще се натъжа, ако си мисля, че това е последният ми мач. Може и да е последният, може и да има още", каза Пакиао, който е сенатор в родината си от 2016 г., а в последните месеци се появиха твърдения, че може да се кандидатира за президент на страната.

Ако не се съсредоточи основно върху политиката, Пакиао може да продължи да се боксира. Той заяви, че физически се чувства на 24 години, а треньорът му Фреди Роуч каза, че в залата филипинецът тренира по същия начин като преди 20 години.

"Чувствам се млад и се вълнувам за мача. Не ми харесва някой да ми вземе титла, без да ме е срещнал на ринга и си я искам обратно", допълни Пакиао.

Дневник