Мани Пакиао не успя да си върне титлата в полусредна категория на Световната боксова асоциация (WBA). 42-годишният филипинец загуби по точки от кубинеца Йорденис Угас в Лас Вегас в първия си мач от 2019 г. насам, а след поражението призна, че не знае дали ще остане на ринга. За Пакиао това е осма загуба в кариерата, като той има 62 победи (39 с нокаут) и две равенства. Угас пък вече е с актив от 27 успеха и четири загуби.

Пакиао, единственият боксьор с титли в осем категории, беше считан за абсолютен фаворит и се очакваше да си върне титлата, която му беше отнета заради това, че не я беше защитавал дълго време и беше присъдена служебно на Угас. Двамата боксьори имаха само 11 дни за подготовка за мача, тъй като първоначално Пакиао трябваше да срещне шампиона на Международната боксова федерация (IBF) и Световния боксов съвет (WBC) Ерол Спенс, който обаче претърпя операция заради разкъсване на ретина.

Угас показа, че се е възползвал по-добре от краткото време за подготовка. Кубинецът използваше добре правия си удар, с който държеше съперника си на дистанция. Повечето атаки на Пакиао не донесоха успех, а филипинецът не се движеше така, както го правеше в най-добрите си години. Угас започна да вкарва и силни десни удари първо в тялото, а след това и в главата на съперника си, а в последния рунд му отвори аркада над лявото око.

Пакиао вкара само 130 удара от общо 815 опита (16%), докато Угас показа по-голяма ефективност - 151 от 405 (37%). Двама от съдиите дадоха успех със 116:112 за шампиона, а третият отсъди 115:113.

"Имахме само две седмици подготовка, но слушах треньорите си и успях. Живях в сянката на Мани в продължение на година. Сега решихме на ринга кой е шампионът. Мани е легенда, ако иска реванш, съм готов да го дам", каза Угас.

Пакиао, който ще навърши 43 през декември, заяви, че ще мисли дали да продължи кариерата си на ринга.

"Не знам дали това беше последният ми мач. Трябва да си почина и да взема решение. Загубих, но това е боксът. Беше ми трудно да се настроя на ринга. Краката ми бяха стегнати. Съжалявам, че загубих, но дадох най-доброто", допълни филипинецът.

Дневник