Висшата лига търси спешно решение, за да се избегне ограничаването на десетки футболисти да играят в мачовете на националните си отбори в квалификациите за световното през септември и октомври. От лигата и Футболната асоциация (ФА) разговарят с властите в опит да се постигне промяна на действащите правила за влизащите във Великобритания.

Сега хора, идващи от страни, които са в червения списък заради високо разпространение на коронавируса, трябва да са под карантина в продължение на десет дни. За футболистите това означава, че след пътуване ще пропуснат мачове на клубните си отбори.

Надеждата на клубовете е, че ще бъде постигнато споразумение и футболистите да влязат в списък с изключения.

"Ливърпул" вече отказа да пусне Мохамед Салах да пътува до Египет, а Алисон, Фабиньо и Роберто Фирмино до Бразилия, тъй като тези страни са в червения списък на Великобритания.

Футболната федерация на Египет съобщи в сайта си, че "Ливърпул" се е извинил за решението си за Салах. Нападателят няма да може да играе в домакинството срещу Ангола в Кайро, но пък ще бъде пуснат за гостуването на Габон, тъй като страната е извън червения списък.

Подобни проблеми имат и други клубове от Европа, пише Би Би Си.

Допълнително усложнение за отборите идва от решението на ФИФА да удължи с два дни времето за изиграване на мачовете на националните отбори в Южна Америка през септември и октомври. Заради него футболистите няма да могат да участват в двубоите на клубните си отбори на 11 септември.

Дневник