ФИФА ще получи обратно 201 млн. долара, които са били конфискувани след разследването за корупция, съобщи Министерството на правосъдието на САЩ. Повече от 50 души бяха обвинени след началото на разследването през 2015 г. За виновни вече се признаха 27 души и четири юридически лица.

Парите са конфискувани от банкови сметки на бивши служители и ще бъдат използвани от фондацията на ФИФА, която ще финансира "свързани с футбола проекти". Първата вноска ще е от 32.3 млн. долара.

Корупционният скандал през 2015 г. беше най-големият в историята на футбола, а висши служители на ФИФА бяха обвинени в сговор с ръководители на спортния маркетинг, както и в измама, подкупи, рекет и пране на пари. Разследването сложи край на 17-годишното управление на Сеп Блатер, а през 2016 г. за президент на ФИФА беше избран Джани Инфантино.

Според законодателството на САЩ Министерството на правосъдието има право да разпределя конфискувани активи на жертви на престъпления, какъвто е случаят с ФИФА.

"Радвам се да видя, че пари, които бяха незаконно взети от футбола, сега се връщат и ще бъдат използвани за правилните цели, както трябваше да бъде. Искам да благодаря на американските власти за усилията им в това отношение, за техния бърз и ефективен подход за приключване на разследването, както и за доверието им като цяло. Истината е, че благодарение на тяхната намеса през 2015 г. успяхме да променим изоснови ФИФА от токсична организация тогава до високо ценен и доверен световен спортен орган", заяви Инфантино.

Дневник