Женският национален отбор по волейбол завърши на първо място в група В на европейското първенство след победа с 3:1 (18:25, 25:21, 25:21, 25: ) срещу Полша. Тимът на Иван Петков изигра много силен мач в зала "Колодрума" в Пловдив и си осигури по-лек съперник в следващата фаза. На осминанфинала в събота в Пловдив България ще срещне Швеция, която завърши на четвърто място в група D.

Полша започна мача по-добре и поведе с 8:3, а след това поддържаше преднината си с добра игра в атака и силен сервис, като в крайна сметка спечели първия гейм с 25:18.

Във втората част Полша отново поведе, но българските волейболистки направиха добра серия и обърнаха резултатът, благодарение и на по-добрия си сервис. Блокадата на българките също започна да работи и спря няколко пъти диагонала на Полша Магдалена Стисяк. Българките натрупаха преднина от пет точки, а до края го запазиха.

Третият гейм беше равностоен и до средата му резултатът беше равен. Благодарение на добрата игра в атака и на блокадата българските волейболистки поведоха с две точки. Поредните добри изяви на Елица Василева и Гергана Димитрова в нападение бяха достатъчни за спечелването на гейма.

В четвъртия гейм българските волейболистки поддържаха малка преднина след поредица успешни нападения на Емилия Димитрова. Гергана Димитрова пък затрудни посрещането на Полша със сервиса си. В края на гейма българките допуснаха няколко грешки и бяха близо до това да изпуснат преднината си, но все пак не позволиха обрат.

Емилия Димитрова беше най-резултатна с 24 точки, а Елица Василева добави 21. За Полша Стисяк отбеляза 15.

България оглави групата си с 13 точки. Полша остана на второ място с 12, а Германия е на трето с 11.

"Мачът беше много важен, защото трябваше да играем за резултат. Момичетата свършиха прекрасна работа, свършихме това, което бяхме планирали в първата фаза. Нашият отбор е доста опитен и във важните моменти самите момичета знаят как да излизат от ситуация", коментира Петков.

Дневник