Заявилият се като кандидат за президент на БФС Димитър Бербатов смята, че българският футбол е изпаднал в трагично-смешна ситуация. По думите му настоящото ръководство на футболния съюз опитва да спечели време, за да се задържи на власт.

"Първо искам да кажа, че ситуацията, до която стигнахме и сме, ме натъжава. В моите представи нещата изобщо не се правят по този начин. Противопоставяне на хора, на институции, размяна на обиди - всичко това можеше да се реши по много различен и цивилизован начин. Ако конгресът на 25 юни 2021 г. се беше състоял, сега отборите щяха да са си избрали ръководство и щеше да се работи за доброто на българския футбол. Вместо това сме в тази трагично-смешна ситуация, в моя екип сме готови да извървим този път, ако той ще ни отведе всички до истината. Няма отказване", заяви Бербатов в интервю за "24 часа".

"Най-много съм разтревожен от факта, че трябва да започнем да се занимаваме с футбола ни и да градим от нула, защото основите са сринати, не стават. Вместо това се занимаваме с машинациите на това ръководство на БФС", каза бившият нападател.

По думите му ФИФА и УЕФА задават въпроси за събитията около ръководството на БФС, отказа за свикване на извънреден конгрес и връщането на Борислав Михайлов като президент. "Пишат се едни мъгляви отговори и още се крие, че са отхвърлили искането на клубовете за конгрес, но все някога ще трябва да се даде обяснение и на ФИФА и УЕФА."

Бербатов отново говори за начина на провеждане на конгресите на БФС. "Във футболните среди се знае какви конгреси се правят и как се печелят. Хората по регионите ни разказаха. Та затова се иска повече време, не за друго. Чисто административно и организационно един месец е напълно достатъчен, за да се подготви нормален, честен и прозрачен конгрес."

От екипа му посочиха, че решенията от последното заседание на изпълнителния комитет на БФС са незаконни, което беше потвърдено от Агенцията по вписванията.

Дневник