Световният шампион Люис Хамилтън обвини шефовете на Формула 1, че са поставили парите пред интереса на зрителите в Гран при на Белгия.

Състезанието беше отложено заради проливния дъжд, а в 15.30 ч. местно време пилотите направиха две обиколки зад кола за сигурност. Последва ново отлагане, този път с почти три часа, а в 18.17 ч. местно време бяха направени още две обиколки зад кола за сигурност и състезанието беше прекратено.

Двете обиколки бяха достатъчни, за да може пилотите да получат половината точки според подреждането си в квалификацията. Макс Верстапен беше обявен за победител, а Хамилтън завърши трети. На практика това е първото официално състезание, в което всъщност нямаше нито една състезателна обиколка.

"Това беше фарс, а единствените, които загубиха, са феновете, които са платили доста пари да ни гледат. Няма какво да се направи за времето, но имаме достатъчно сложна техника, която може да ни каже какво се става и беше ясно, че дъждът няма да спре. Бяхме изпратени само по една причина. Парите говорят. Спортът направи лош избор. Две обиколки зад кола за сигурност, без възможност да загубиш или спечелиш позиция, не е състезание", заяви Хамилтън.

Англичанинът смята, че състезанието е трябвало да бъде отменено доста по-рано. Хамилтън няколко пъти призова феновете да получат обратно парите си. Около 75 000 души присъстваха на "Спа".

"Знам защо го направиха. Има правило, което казва, че за да бъде признато състезание, трябва да има поне две обиколки. Това активира няколко неща, но не знам цялата политика зад това. Но феновете трябва да си получат парите. Не знам дали това, че направихме две обиколки, значи, че няма да ги получат. Трябва имаме по-добри ценности във Формула 1", допълни пилотът.

Той сравни ситуацията на "Спа" с тази в Австралия миналата година, когато шефовете се чудеха до последния момент дали да има състезание заради пандемията, но в крайна сметка го отмениха.

Хамилтън не беше единственият, който критикува поведението на ръководителите на спорта. Директорът на "Макларън" Зак Браун също не беше доволен: "Трябва да намерим по-добро решение като спорт. Не мисля, че някой може да каже, че е правилно това да се нарича състезание."

Фернандо Алонсо ("Алпин") не смята, че е трябвало да се присъждат точки. "За някои беше като ранна Коледа, защото бяха раздадени подаръци на някои хора. Не се състезавахме, но те получиха точки. Малко е шокиращо", заяви двукратният световен шампион.

Себастиан Фетел ("Астън Мартин"), който беше пети и получи точки, се съгласи: "Това очевидно не е състезание и не трябваше да има точки. Странно е, че получихме."

Изпълнителният директор на Формула 1 Стефано Доменикали опита да оправдае решението на ръководството с това, че са чакали времето да се подобри. Той отрече предположението, че стартът се е провел в този му вид, за да не трябва Формула 1 да връща 17.5 млн. евро такса на организаторите на Гран при на Белгия.

Състезателният директор Майкъл Маси каза, че болидите са били изпратени на пистата, за да видят какви са условията, въпреки че те бяха очевидни.

"Стремяхме се към прозорец, за който си мислехме, че е там. Имаше период, в който мислехме, че можем да имаме някакво състезание. Но видяхте колко бързо се променя времето, то се развали допълнително и нямаше как да има състезание", каза Маси.

Дневник