Григор Димитров се класира за втория кръг на US Open, след като победи Сам Рифис от САЩ в три сета - 6:1, 7:6 (3), 6:3 за два часа и седем минути.

Българинът не срещна никакви проблеми срещу 542-ия в света представител на САЩ. 22-годишният тенисист, който направи дебют в турнири от Големия шлем, беше притеснен в началото, а Димитров се възползва от това.

Във втори кръг Димитров ще срещне Алексей Попирин или Раду Албот.

Това е 11-о оредно участие за Димитров на US Open, като през тази година той е поставен под №15 в основната схема. Най-доброто му класиране е полуфинал от 2019 г. Балансът на българина в Ню Йорк е 13 успеха и 10 поражения.

По време на двубоя Димитров записа 14 аса, но и пет двойни грешки. Нивото на съперника му не го принуждаваше да показва най-добрата си игра, но българинът направи достатъчно, за да няма проблеми с Рифис, нито пък допусна срив в играта си.

Българският тенисист имаше и сериозна подкрепа на корт №5, където публиката го окуражаваше при почти всяко отиграване.

Димитров реализира общо 42 уинъра и допусна 28 непредизвикани грешки. Той успя да пласира 59 процента първи сервис, при който спечели 90% от разиграните точки (43 от 48). На второ подаване Димитров беше с 59% успеваемост.

В цялата среща бившият №3 даде само една точка за пробив на Рифис, но не я защити. От своя страна Димитров проби четири пъти съперника си.

Мачът започна отлично за Димитров, който бързо поведе с 3:0 преди американецът да спечели гейм. Сетът продължи с още три поредни гейма за Димитров, който затвори частта за по-малко от половин час.

Във втория сет геймовете продължаваха малко по-дълго най-вече заради повишеното самочувствие на Рифис. Американецът започна да играе по-агресивно, но Димитров го проби за 2:1. Рифис върна пробива още в следващия гейм, а сетът стигна до тайбрек. В него Димитров поведе с 3:1, което се оказа решаващо.

Загубата на втория сет се отрази на американеца, а Димитров показа, че иска да затвори по-бързо срещата. Той отново поведе с 3:0, а в осмия гейм имаше шанс да приключи двубоя при сервис на Рифис. Бившият №3 пропусна три мачбола, но в следващия гейм на своето подаване Димитров спечели на нула.

Дневник