Пилотът на "Ред бул" Макс Верстапен предложи състезанията във Формула 1 в някои държави да започват по-рано, за да бъде избегната ситуацията от Гран при на Белгия.

Заради проливния дъжд пилотите чакаха повече от три часа на "Спа", а след това направиха две обиколки зад кола за сигурност. Въпреки че на практика това не беше състезание, Формула 1 даде половината точки на първите десет според класирането от квалификацията в предишния ден, а Верстапен беше обявен за победител.

Люис Хамилтън нарече състезанието "фарс за пари", а Фернандо Алонсо и Себастиан Фетел критикуваха решението да се дават точки. Верстапен обясни, че това не е начинът, по който е искал да спечели, и призова за издърпване на състезанията в по-ранен час, за да има повече време за евентуалното им провеждане, ако условията се подобрят.

"Когато стартираш в 15.00 ч. и имаш подобен ден с толкова дъжд, може би е по-добре да започнеш по-рано, в 12.00 или 13.00 ч. Аз смятам, че това като цяло е по-добро време за старт, поне за мен. Сега чакахме още и още, а времето ставаше все по-лошо. Накрая започна да става тъмно", каза Верстапен.

Според Би Би Си и "Скай Спортс" ръководството на Формула 1, както и Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) предвиждат промени в правилника, за да не се повтарят събитията от "Спа". Очаква се в следващите дни да има среща между ФИА, Формула 1 и директорите на отборите.

Бившият шеф на Формула 1 Бърни Екълстоун прие критиките на Хамилтън, че единствената причина за чакането са били парите.

"Не съм съгласен с всичко, което казва, но в този случай очевидно беше прав. Може ли да се сетите за друга причина освен парите? Очевидно бяха под голямо напрежение. Ако бяха отменили състезанието, промотърът трябваше да върне обратно парите на зрителите по трибуните. Сигурен съм, че щеше да им се наложи да платят таксата за състезанието, а договорът с телевизиите също е в сила, така че този, който щеше да пострада най-много, е промотърът. Но Формула 1 не изглеждаше добре в ситуацията", коментира Екълстоун.

Генералният мениджър на "Спа" Ванеса Маес допусна възможност организаторите да върнат парите на зрителите, както призова Хамилтън. Тя обаче уточни, че тепърва ще има разговори с Формула 1.

"Трудно е да се говори. Но искам да се обърна към зрителите. Организаторите изразяват най-дълбоко разочарование за случилото се. За съжаление времето няма как да бъде контролирано. Ще анализираме и ще обсъдим с ръководството на Формула 1 как можем да предложим компенсация на зрителите след тези форсмажорни обстоятелства", каза Маес.

Дневник