Апелативната комисия на БФС отмени наказанието на Станислав Манолев от "Пирин" за расизъм по време на мача с ЦСКА от петия кръг на Първа лига. Защитникът беше наказан за пет срещи заради расистка обида срещу Амос Юга. "Пирин" пък трябваше да плати глоба от 37 500 лв. и да играе един мач без публика.

Клубът съобщи, че Апелативната комисия е сметнала, че жалбата им е "частично основателна" и "поради липса на безспорни доказателства" наказанието за расизъм е отменено.

Манолев все пак ще пропусне следващите три мача на клуба и ще плати 3000 лв. глоба. Вместо за расизъм, той вече е наказан по чл. 22, ал.3 от Дисциплинарния правилник, който гласи: "Когато състезател в състезанието публично унижава, обижда или хули друг състезател по какъвто и да е начин се наказва със спиране на правата до три срещи и глоба в размер на три хиляди лева."

Интересното в случая е, че "Пирин" вече изтърпя част от първоначално наложеното наказание - това да играе един мач без публика. В неделя отборът прие пред празни трибуни шампиона "Лудогорец", като загуби с 1:3. "Дневник" се обърна към клуба с въпроса дали след промяната на наказанието евентуално ще се търси обезщетение за пропуснати ползи, но до момента не е даден отговор.

Манолев беше обвинен в расизъм от Юга и от треньора на ЦСКА Стойчо Младенов. Защитникът се извини за поведението си, но обясни, че само е обидил Юга, но не и на расистка основа. Твърдението на полузащитника е, че няколко пъти е бил наречен "маймуна".

Дневник