Българският национален отбор по футбол завърши наравно 1:1 с европейския шампион Италия в световна квалифиакция. Съставът, воден от Ясен Петров успя да измъкне точка като гост на "Артемио Франки" във Флоренция, като беше надигран, но удържа атаката на "скуадрата".

Федерико Киеза откри за Италия в 16-ата минута, но Атанас Илиев изравни в 39-ата.

За 90 минути България отправи общо четири удара, от които два бяха точни. Гостуващият тим владееше топката в 28% от времето, а след паузата се задоволи със само един удар, който беше извън рамките на вратата.

След четири мача в група С България заема четвърта позиция с две точки. На 5 септември българският тим приема Литва в София.

Мачът отбеляза продължаващата серия на България без победа, която вече е девет мача. Въпреки това българските футболисти вкараха гол като гости за пръв път от 2019 г.

В същото време Италия записа 35-и пореден мач без загуба, с което изравни рекорда на Испания.

Българският селекционер Ясен Петров направи пет промени в спрямо последната официална среща (0:0 със Северна Ирландия през март). Той заложи на четирима в защита, от първата минута стартира младият Доминик Янков, а атаката поведе Атанас Илиев.

Италианският тим беше почти непроменен от финала на Евро 2020. Треньорът на "скуадрата" Роберто Манчини заложи на девет от 11-те, които през юли победиха Англия на "Уембли".

От началните минути италианският тим подходи по-агресивно и с многоходови атаки опита да затрудни българите. С много движения Киеза, Лоренцо Инсине и Чиро Имобиле търсеха пространствата.

В 16-ата минута след хубав пробив на Киеза и двойно подаване фланговият нападател се разписа с мощен удар с левия крак. Рейдът на Киеза не беше последван от български футболист, като играчите в червено му оставиха и прекалено много пространство, за да шутира.


След ранното попадение Италия започна да играе с още по-голямо самочувствие. Футболистите на Манчини се възползваха от липсата на скорост в българската защита и опитваха да осъществяват комбинации на скорост. С добри изяви на вратаря Георги Георгиев и няколко пъти с доза късмет България се справяше.

В атака отборът на Ясен Петров нямаше толкова много шансове, като стратегията се състоеше в затваряне на пространствата и търсене на дълги топки към Десподов, Йомов или централния нападател Илиев. Йомов се загуби на дясното крило, но другите двама бяха в основата на изравнителния гол в 39-ата минута.

Илиев изведе Десподов на лявото крило, той се пребори с Алесандро Флоренци и напредна на скорост, след което изпрати хубаво центриране с външен фалц с десния крак.


В наказателното поле Илиев изпревари Франческо Ачерби и засече топката в мрежата - 1:1.

На почивката Ясен Петров направи промяна, изваждайки от игра Йомов, а на негово място влезе Спас Делев. Въпреки това Италия започна да доминира още по-осезаемо, като буквално притисна българския състав пред наказателното му поле.

Притежанието на топката за домакините достигаше до над 70% от игровото време много пъти футболисти на "скуадрата" атакуваха по крилата. Последната подаване обаче беше неточно или български бранители чистеха в корнер.

До края на мача чистите положения за Италия бяха малко, а България не рискуваше по никакъв начин, като рядко поглеждаше в атака.

Дневник