В необичайно тиха обстановка българският национален отбор по волейбол започва участието си на европейското първенство. Воденият от Силвано Пранди състав излиза срещу Черна гора тази вечер в 18.15 ч. в Острава.

За разлика от предишни години, сега интересът към мъжкия отбор преди първенство от такова ниво е малък. С нови проблеми около състава България се впуска в надпреварата със затаен дъх, без големи очаквания, но и с вдъхновение от огромния успех на юношите, които спечелиха сребърни медали на световното в Иран.

След приятелския турнир в Украйна преди десет дни Пранди призна, че отборът не е достигнал желаното ниво. Мачовете там пропуснаха двама от най-опитните - Цветан Соколов и Николай Николов. Последният остана извън отбора за европейското, а диагоналът е в групата, но предстои да се разбере дали ще бъде използван пълноценно.

"Турнирът беше не само полезен, но и основополагащ за израстването ни. Целта е да спечелим всички мачове, в които играем. Искам да повишаваме качеството на играта си, защото в момента все още не е това, което трябва да бъде. Вярвам, че отборът ни ще израства по време на европейското първенство", каза Пранди при връщането от Украйна.

България тръгва в Острава с надежда да покаже по-добро лице след слабото си представяне в Лигата на нациите, където взе две победи от 15 мача. Тогава председателят на федерацията Любомир Ганев заяви, че не се обсъжда раздяла с Пранди.

"Целта (за европейското) е минимум влизане в шестицата и максимум - в четворката. Това важи и за жените, и за мъжете", каза Ганев пред "Дневник" в края на юни.

Европейското се провежда в Чехия, Полша, Финландия и Естония. Съперници на България са Чехия, Италия, Словения, Беларус и Черна гора. Мачовете на България ще се излъчват по "Макс спорт 1".

Съставът на България за европейското първенство:

Разпределители: Георги Сеганов, Владимир Станков
Диагонали: Цветан Соколов, Велизар Чернокожев
Посрещачи: Тодор Скримов, Мартин Атанасов, Аспарух Аспарухов, Гордан Люцканов
Централни блокировачи: Алекс Грозданов, Светослав Гоцев, Николай Колев, Стефан Чавдаров
Либеро: Владислав Иванов, Мартин Иванов

Дневник