Израстване и стъпване на по-високо стъпало са следващите цели пред българския отбор, спечелил сребърните медали на световното по волейбол за юноши до 19 г. Воденият от Мартин Стоев състав се прибра в София след големия си успех в Техеран.

Селекционерът каза, че този медал му е малко по-скъп от бронзовия, спечелен с мъжкия отбор от световното в Япония през 2006 г. По-ценен му е и от златния от световното през 1991 г., който взе като играч в младежкия отбор на България.

"Тези деца съм ги отгледал от четири години и са ми на сърцето много", заяви Стоев.

По думите му пред отбора има още възможности и работата трябва да продължи. Следващата година предстои европейско първенство, а ако България завърши в петицата, ще има право да играе с този набор и на световното през 2023 г.

"Видяхме, че има напредък, но има и други отбори с напредък, както и отбори със застой. Според мен нивото на световното първенство беше доста високо - осем отбора можеха да станат и първи, и осми. Може би една идея Полша са най-зрелият отбор. Поляците в момента ни превъзхождат в индивидуалното майсторство. Физически стоим по-добре, но технически ни превъзхождат и това е стъпало, за което трябва да работим", каза Стоев.

"Не трябва да гледаме осем отбора зад нас, а един отбор пред нас. Евентуално догодина на европейското първенство да може да ги победим", добави той.

Селекционерът даде знак, че засега вниманието му е насочено към юношеския състав, а не към връщане начело на мъжкия отбор. "Темата за мъжкия волейбол е много дълбока. Има много неща, които според мен не се правят както трябва от доста години. Според мен трудно ще се излезе от тази ситуация, в която се намираме в момента."

Четирима състезатели от състава, спечелил среброто в Техеран, ще играят на световното за младежи до 21 години. То ще се проведе в София от 23 септември до 4 октомври. Сред тях е Александър Николов - син на доскорошния капитан на мъжкия отбор Владимир Николов, който си пожела титлата от турнира в България след седмици.

"С този медал разбрахме, че сме там - на нивото на всичко отбори по света. Ако положим още малко усилия и допълнителен труд, ще може да достигнем върха", каза Николов.

Дневник