Световният №3 Стефанос Циципас отпадна от US Open, след като загуби от испанеца Карлос Алкарас в петсетов трилър - 6:3, 4:6, 7:6 (2), 0:6, 7:6 (5). Срещата продължи 4 часа и 11 минути.

Алкарас, който е 55-и в ранглистата, е едва на 18 години, достига до осминафиналите. Това е и най-добрият резултат в кратката кариера на испанеца.

В хода на двубоя Циципас реализира 15 аса, но те не се оказаха достатъчни срещу Алкарас, който беше много стабилен. Единствено в четвъртия сет испанецът нямаше никакъв отговор на играта на третия в света, който пък беше безгрешен.

Петият сет продължи точно един час, като в него резултатът се движеше гейм за гейм преди да се стигне до тайбрек. В него Алкарас поведе с 3:1, след което имаше три мачбола при 6:3. Циципас записа две точки, но все пак испанецът успя да затвори срещата.


"Всички са настроени срещу мен от самото начало. От първия ми мач с тази прословута пауза хората се настроиха без да знам защо. Не мисля, че имам вина за каквото и да е, още повече че правилникът не казва колко дълги трябва да са паузите", каза Циципас след срещата, връщайки се към първите си два мача, в които имаше дълги паузи между сетовете.

Другата голяма изненада от програмата беше отпадането на двукратната шампионка Наоми Осака (2018 и 2020). Японката загуби от 18-годишната канадка Лейла Ани Фернандес - 7:5, 6:7 (2), 4:6 след два часа и пет минути.

Третата в света нямаше отговор на играта на канадската левичарка. Осака завърши с 15 аса, но допусна и 36 непредизвикани грешки, които натежаха в хода на мача. Срещу себе си японката имаше много вдъхновена тенисистка. Дотук в кариерата си Фернандес само веднъж беше преминавала първи кръг в турнирите от Шлема, като това се случи на "Ролан Гарос" през 2020 г.


Осака допусна трета загуба срещу тенисистка, която играе с лява ръка, което показа проблемите ѝ.

След двубоя носителката на четири титли от Големия шлем каза, че ще си вземе почивка от тениса за известно време.

Дневник