Българският национален отбор по футбол излиза за задължителна победа срещу Литва, но с пределна мотивация, независимо от името на съперника. Това каза селекционерът Ясен Петров на пресконференция преди срещата от група С на световните квалификации. Мачът е в неделя от 19 часа на Националния стадион "Васил Левски".

"Победата е задължителна, но ние сме напълно мотивирани. Съперникът загуби с 0:4 от Северна Ирландия, но съм убеден, че ще дойдат тук с реакция, ще искат да се докажат. Имат сериозно име за треньор, така че подхождаме без капка подценяване", каза Петров.

След равенството с европейския шампион Италия, България има две точки в група С и заема четвърта позиция.

"Най-важното е първо да започнем да градим един колектив, който да радва хората в България. Сега трябва да забравим какво се е случило в Италия и да продължим към следващия мач. Това казах и на момчетата, че трябва да започнем да печелим", каза селекционерът.

Ключовата дума е агресия, това ще искам. За мен е много важен и крайният резултат, той да бъде в наша полза. Философията на нашият отбор е, че важни са не само стартовите 11, но и тези, които влизат от пейката. Искам всеки да се чувства важна част от отбора".

Петров обяви, че ще бъдат направени промени в титулярния състав - от една страна, за да влязат по-свежи хора, а от друга в тактическо естество.

"Надявам се, че ще намерим отново верните ходове. Наясно съм, че няма да ни бъде лесно. Вярвам, че българите са позитивни хора и се надявам, че в този мач с Литва ще има хора. Дотук нямахме възможност да играем пред публика", добави Петров.

Сред една от важните задачи пред себе си Петров отчете и "изграждането на манталитет".

"Вкарваме доста млади момчета, трябва ни време, но още веднъж се връщам и на това - трябва ни и подкрепа".

Нападателят Кирил Десподов също обяви, че "мачът няма да е лесен".

"С Италия играхме добре, доволни сме, но той е минало. Трябва да го забравим, да не летим в облаците, защото можем да паднем отвисоко. Чака ни тежък мач. Както ние ходим навсякъде и търсим точки, така и Литва ще дойдат тук, за да вземат резултат", каза Десподов.

"Не се чувствам лидер, на терена срещу Италия имаше 11 лидери, така трябва да бъде".


Дневник