Макс Верстапен с "Ред бул" ще стартира от полпозишън в състезанието за Гран при на Нидерландия. Любимецът на домакините беше най-бърз в квалификацията на пистата "Зандворт". Той завъртя обиколка за 1:08.885 минути, като беше по-бърз от Люис Хамилтън с 38 хилядни.

Верстапен взе своя десети полпозишън в кариерата и седми за сезона.

Пилотът на "Ред бул" беше най-бърз и преди седмица на "Спа" в квалификацията за Гран при на Белгия. Тогава обаче състезание нямаше зарад проливния дъжд.

Трети на "Зандворт" се нареди Валтери Ботас. Пилотът на "Мерцедес" обаче беше далеч от темпото на другите и изостана с три десети от секундата.

"Разбира се, че това е възможно най-добрата позиция. Знаем, че тук изпреварванията не са толкова лесни, а гумите могат да се износят бързо в завоите. Надявам се, че утре ще завършим успешно", каза Верстапен.

Той беше подкрепян от 80-хилядна публика по трибуните. Феновете на "Зандворт" се държаха враждебно с Хамилтън и го освиркваха.


В топ 10 в квалификацията влязоха още Пиер Гасли, пилотите на "Ферари" Шарл Льоклер и Карлос Сайнц, който катастрофира в третата тренировка. Останалите в топ 10 бяха Естебан Окон, Фернандо Алонсо и Даниел Рикардо.

Серхио Перес с втория болид на "Ред бул" отпадна още в първата част на квалификацията.

Дневник