Макс Верстапен спечели Гран при на Нидерландия и си върна първото място във временното класиране във Формула 1. Пилотът на "Ред бул" беше убедителен в домашното си състезание на пистата "Зандворт". Той стартира първи и не даде шанс на Люис Хамилтън да го изпревари. Световният шампион остана втори, а другият пилот на "Мерцедес" Валтери Ботас завърши на трето място.

Хамилтън имаше по-добра реакция на старта, но Верстапен удържа първото място и много бързо натрупа преднина. От "Мерцедес" опитаха да изпреварят Верстапен чрез промяна на стратегията за спиране в бокса. Реакцията от "Ред бул" обаче не закъсня, а Верстапен отново излезе пред Хамилтън след смяната на гумите. Това се повтори още веднъж в средата на състезанието.

Хамилтън няколко пъти се оплака от гумите по радиото, но въпреки това опита да намали изоставането си от лидера. Той обаче така и не достигна дори до опит за изпреварване на съперника си.

В края на състезанието пилотите на "Мерцедес" влязоха в двубой за спечелване на точката, давана за най-бърза обиколка. Ботас се възползва от късна смяна на гуми и подобри времето на съотборника си, въпреки че от тима му казаха да не го прави. Хамилтън също смени гумите в края, за да опита да си върне точката и успя да го направи.

Вторият пилот на "Ред бул" Серхио Перес направи страхотно състезание. Той започна от бокса, но в крайна сметка финишира на осмо място.

Верстапен взе седмата си победа за сезона и вече е начело в класирането с 224.5 точки. Хамилтън вече е втори с 221.5.

"Както може да чуете, атмосферата е невероятна. Очевидно очакванията бяха много високи и никога не е лесно да ги оправдаеш, но просто съм щастлив, че спечелих, че отново водя в шампионата. Това е невероятен ден. От "Мерцедес" да ни затруднят, но ние се справихме много добре", коментира Верстапен.

"Макс свърши страхотна работа, поздравления за него. Аз опитах абсолютно всичко.

Дневник