Дербито между Бразилия и Аржентина от световните квалификации беше прекратено само след няколко минути игра, след като полицаи и представители на здравните служби нахлуха на терена на стадиона на "Коринтианс" в Сао Пауло. Властите прекратиха мача, тъй като настояват, че четирима от играчите на Аржентина са нарушили правилата за карантина за коронавирус.

По-рано през деня полиция и здравни служители отидоха в хотела на Аржентина със същото искане. Те обвиниха четирима от играчите, че са дали фалшиви данни, че в последните 14 дни не са били в някоя от държавите, които са в червения списък, с което са заобиколили правилника. Става въпрос за четиримата аржентински играчи от тимове в английската Висшата лига - Емилиано Мартинес и Емилиано Буендия от "Астън Вила" и Кристиан Ромеро и Джовани ло Селсо от "Тотнъм". Трима от тях - Мартинес, Ромеро и Ло Селсо, бяха титуляри в мача.

Според правилата в страната хора, които са били във Великобритания 14 дни преди влизане в Бразилия, трябва задължително да бъдат в 14-дневна карантина. Здравната служба в Сао Пауло съобщи, че въпросните играчи трябва да бъдат поставени под изолация, но те все пак пътуваха с отбора за мача след намеса и на южноамериканската футболна конфедерация (КОНМЕБОЛ).

Властите обаче не се отказаха и в крайна сметка полицаи и здравни служители прекратиха мача, влизайки на терена в опит да задържат въпросните играчи. След няколко спречквания футболистите на Аржентина веднага се прибраха в съблекалнята, а тези на Бразилия останаха на терена. Звездата на Аржентина Лионел Меси се опита да води преговори с властите, в които се включи и бразилския нападател Неймар, но мачът все пак няма да бъде подновен.

Докато говореше със здравните служители, Меси каза: "Тук сме от три дни. Защо чакахте мачът да започне? Защо не ни казахте предварително или в хотела? Можеше да ни го обяснят и проблемът да бъде решен. Сега целият свят гледа."


"Важно е да се спазва здравният протокол. Обадихме се на полицията, отидохме в хотела и видяхме, че те вече са тръгнали за стадиона. Останалото е това, което се видя на живо", коментира директорът на местната здравна служба Антонио Бара Торес.

Селекционерът на Аржентина Лионел Скалони заяви, че никой преди мача не му е казал, че не може да ползва въпросните футболисти.

"Всичко това ме натъжава много. Дали нещо се е случило или не, не беше правилно да има такава намеса. Това трябваше да е парти за всички, да се радват на най-добрите футболисти в света. Искам хората в Аржентина да разберат, че като треньор аз трябва да защитавам футболистите си. В нито един момент не ни казаха, че не можем да играем мач. Искахме да играем, футболистите на Бразилия също искаха", коментира Скалони.

От КОНМЕБОЛ съобщиха, че съдията и дежурният делегат ще изпратят доклад за случилото се до Дисциплинарната комисия на ФИФА, която ще трябва да вземе решение какво ще се случи с мача.

Дневник