Карлос Алкарас (Испания) и Лейла Ани Фернандес (Канада) продължиха с впечатляващото си представяне на US Open и се класираха на четвъртфиналите в последния турнир от Големия шлем за годината.

Карлос Алкарас стана най-младият тенисист, достигнал четвъртфинал на US Open в откритата ера, след като победи с 5:7, 6:1, 5:7, 6:2, 6:0 Петер Гойовчик (Германия). Испанецът, който е на 18 години и четири месеца, е с осем дни по-млад от досегашния рекордьор в откритата ера - Андре Агаси, който игра полуфинал през 1988 г. Алкарас стана най-младият тенисист на четвъртфинал на US Open от Томас Кох през 1963 г.

"Много трудно е да се играят такива мачове в пет сетa. Не очаквах да играя на четвъртфинал, но се надявам да стигна още четвъртфинали", каза испанецът, който в предишния кръг отстрани Стефанос Циципас.

Гойовчик, за когото това също беше първо участие в четвърти кръг, получи контузия в средата на четвъртия сет, а това се отрази на представянето му до края. Алкарас направи 35 печеливши удари и спечели 15 точки на мрежата, докато съперникът му завърши мача с 84 непредизвикани грешки.

В следващия кръг Алкарас ще срещне Феликс Оже-Алиасим (Канада), който победи с 4:6, 6:2, 7:6 (6), 6:4 Франсис Тиафо (САЩ).

При мъжете имаше още една голяма изненада, след като квалификантът Ботик ван де Зандшулп (Нидерландия) отстрани с 6:3, 6:4, 5:7, 5:7, 6:1 Диего Шварцман и също се класира на четвъртфинал, където ще срещне втория в схемата Даниил Медведев, който победи с 6:3, 6:4, 6:3 Дан Еванс.

Ден преди 19-ия си рожден ден Фернандес, която в предишния кръг отстрани Наоми Осака, се справи с шампионката от 2016 г. Анжелик Кербер. Тя изоставаше с 2:4 във втория сет, но стигна до обрат - 4:6, 7:6 (5), 6:2.

В следващия кръг канадката ще срещне поставената под №5 Елина Свитолина (Украйна), която победи с 6:3, 6:3 Симона Халеп (Румъния).

"Просто се радвам, че се забавлявах на корта. Работих много още от първия ден. Очаквах, че един ден моят тенис ще пробие, ще бъда на голямата сцена, пред голяма публика и ще печеля", заяви Фернандес.

Дневник