Италия подобри световния рекорд за национален отбор с най-дълга серия без загубен мач, но завърши 0:0 срещу Швейцария като гост в мач от група С на световните квалификации. Шампионите от Евро 2020 пропуснаха много шансове, включително и дузпа, изпълнена слабо от Жоржиньо и спасена от Ян Зомер.

Италия вече има 36 мача без загуба, а серията започна през октомври 2018 г. В този период тимът на Роберто Манчини спечели 29 мача и завърши наравно седем пъти. Европейският шампион подобри досегашното най-добро постижение от 35 мача, което деляха заедно с Бразилия в периода 1993-1996 и Испания (2007-2009). Бразилците имат претенции, че тяхната серия също е с 36 мача, но броят равенство 2:2 с Б-отбора на Румъния през 1995 г., мач, който ФИФА не признава, тъй като е срещу резервен тим.

Въпреки подобрения световен рекорд, треньорът Роберто Манчини не остана доволен от представянето. Това е второ поредно равенство за тима, след като в четвъртък Италия завърши 1:1 с България.

"Имахме прекалено много шансове, за да не спечелим този мач. Трябва да сме по-безмилостни, по-прецизни пред гола. Точно като срещу България - още един мач, който не успяхме да спечелим заради много пропуснати възможности. В такъв мач трябва да спечелиш с 3:0", каза Манчини, който допълни, че ще направи промени за следващата среща с Литва.

Капитанът Джорджо Киелини смята, че тимът се е представил по-добре в този мач в сравнение с победата с 3:0 срещу Швейцария на европейското първенство.

"Играхме много добре, с техника и с агресия, може би по-добре от предишния мач срещу Швейцария през юни. Липсваше ни малко, за да вкараме гол. Трябва да го намерим, но вече направихме крачка напред в сравнение с предишния мач с България, върнахме се към отбора, който видяхме на "Уембли". Ще направим още стъпки напред в следващите мачове", каза Киелини.

Италия е начело в група С на квалификациите с 11 точки. Швейцария е на второ място със седем, а България е на трето с пет.

Дневник