Президентът на УЕФА Александър Чеферин, както и Европейската клубна асоциация, обявиха, че са против идеята на ФИФА световните първенства по футбол да се провеждат през две години, а не през четири. ФИФА проучва дали календарът може да бъде променен, а в петък Арсен Венгер, който е шеф на футболното развитие в световната централа, заяви, че трябва да се мисли как шампионатите да са по-често.

На среща на клубната асоциация, на която присъстваха над сто клуба в Женева, Чеферин критикува плановете на ФИФА.

"Сигурно сте чули, че ФИФА е започнала проучване за световно първенство на всеки две години. Ние смятаме, че бижуто на световното първенство има ценност точно заради своята рядкост. Провеждане на световно на всеки две години ще доведе до по-малка легитимност и за съжаление, ще разводни самото световно", заяви Чеферин.

Той посочи и нуждата футболистите все пак да имат време за почивка: "Нашите играчи не се нуждаят от още лета, прекарани в турнири, вместо отдадени на почивка и възстановяване."

Подобна е позицията и на президента на клубната асоциация и на ПСЖ Насер ал Хелайфи, който каза, че календарът трябва да се прави с "честен ангажимент, а не с едностранни и егоистични решения".

"Прекалено много мачове излагат на риск здравето на играчите, а клубовете поемат целия риск. Международните турнири не може да задушават връзката на феновете и играчите с клубовете, без които тези международни турнири няма да съществуват", допълни Ал Хелайфи.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино не присъства на срещата, но в обръщение към клубовете обясни, че ще има допитване до всички и че календарът има нужда от промяна.

"Няма теми табу, вратата на ФИФА е отворена за всяка идея и всяко предложение. Не трябва да смятаме процеса на консултации за някакъв тип битка. Това просто е начин да се опитаме да направим футбола силен, а за тази цел имаме нужда от помощ от всички. Ние ще се свържем с вас и се надяваме да намерим нещо, което да удовлетворява европейските клубове, но и клубовете и федерациите по целия свят", заяви Инфантино.

В петък Венгер обясни, че трябва да има световно или европейско първенство всяка година, а квалификациите за тях да се провеждат само през октомври, вместо в период от 18 месеца. Бившият мениджър на "Арсенал" каза още, че се надява да бъде взето решение още през декември.

"Трябва да приемем, че обществото изисква все повече и повече важни и емоционални мачове. Дори Евро 2020, което беше само преди два месеца, вече изглежда далеч. Смятам, че публиката вече не иска квалификациите да продължават година и половина. Те може да се провеждат в период от четири или пет седмици", каза Венгер пред "Екип".

Преди срещата в Женева федерациите на четири държави - Бангладеш, Малдивите, Непал и Шри Ланка, излязоха с обща декларация, в която казват, че са сред "166 национални федерации, които подкрепят решението". Те смятат, че тях четирите години между световните първенства са прекалено много.

Капитанът на Испания Серхио Бускетс заяви, че се обръща все по-малко внимание на мнението на играчите. Според него "скоро някои играч ще експлодира", ако броят на мачовете продължава да расте.

Дневник